Stort fel i SCB:s siffror – redovisade för låg BNP

Uppdaterad: 03 mars 2023Publicerad: 03 mars 2023
SCB
Statistiska centralbyråns siffror stämde inte – nu skickar man ut nya. (Foto: TT)

Status för svensk ekonomi var visst inte så illa som SCB redovisade i tisdags – på fredagen skickar statistikmyndigheten ut nya siffror och medger att man gjort fel. 

ANNONS
ANNONS

“Svensk ekonomi sämst i Norden” skrev vi på Dagens PS i tisdags, då Statistiska centralbyrån (SCB) redovisade sina BNP-siffror för det sista kvartalet 2022. Men de visade sig vara felaktiga. På fredagen justerar statistikmyndigheten den angivna BNP-utvecklingen som höjs från minus 0,9 procent till minus 0,2 procent för fjärde kvartalet jämfört med föregående tremånadersperiod.

Med det är vi inte längre sämst i Norden – Finlands BNP gick minus 0,6 procent under samma period. Men vi är fortfarande efter Danmark och Norge som hade marginell tillväxt.

”Det är en sent inkommen uppdatering av en uppgift avseende utrikeshandeln som visade sig ha så pass stor effekt för helhetsbilden att vi har beslutat att korrigera BNP-utfallet för fjärde kvartalet, som publicerades den 28 februari”, säger Jessica Engdahl, chef på sektionen för produkträkenskaper på SCB i ett pressmeddelande.

“Vi har följt våra ordinarie beräkningsrutiner, men eftersom det handlar om en så stor förändring har vi beslutat att ta hänsyn till den. Beslutet motiveras av vår ambition att leverera ett så korrekt underlag som möjligt till den fortsatta ekonomiska analysen.”

För säsongsrensade värden gör man en ändring från tidigare minus 0,9 procent till minus 0,5 procent.

Läs även: BofA: Börsen kommer fortsätta upp ända till 2030  

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.