Dagens PS

Nu vänder det uppåt för Sverige enligt Danske Bank

uppåt Sverige
Det ljusnar för Sverige enligt storbanken. (Foto: Robert Eklund/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Enligt en ny prognos från Danske Bank vänder det nu uppåt för Sverige – BNP-tillväxten kommer att öka till 1,5 procent i år och bankens prognos för 2025 är tillväxt på 2,0 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bättre tider med högre tillväxt väntar, enligt Danske Bank. Att arbetslösheten stiger och konkurserna är på rekordnivå är inget att oroa sig över.

“Den stigande arbetslösheten bör tas med nypa salt. Fokus bör ligga på sysselsättning och arbetade timmar, som visar positiv återhämtning”, skriver bankens ekonomer i sin rapport Nordic Outlook.

Konkurserna har bara “en mild effekt på arbetslösheten”, enligt banken.

Industrin ökar

Industrin har redan börjat vända – var tredje industriföretag väntas öka produktionen det kommande halvåret, vilket Dagens PS rapporterade om på måndagen.

”Vi ser en lageromställning ske nu då företagens orderingångar börjar överstiga deras lager i och med att den globala tillverkningskonjunkturen vänder”, skriver Danske-ekonomerna. 

En konjunkturindikator som ännu inte vänt uppåt i Sverige är hushållens konsumtion.

”Dock är detta något som bör vända inom kort i och med att räntesänkningarna har inletts, reallöner stiger och samtidigt som vi ser att konsumentförtroendet stiger väldigt fort”, skriver ekonomerna.

ANNONS

Höjer prognoser för EU, USA och Kina

Danske Bank höjer sina tillväxtprognoser för euroområdet, USA och Kina i rapporten.

“Euroområdets ekonomi har börjat växa igen i takt med att aktiviteten i tjänstesektorn stiger och det värsta är över för tillverkningsindustrin. Tillväxten i tjänstesektorn får stöd av en historiskt stark arbetsmarknad i kombination med stigande realinkomster”, skriver Danske Bank.

Läs även: Svensk industri lyfter – högsta PMI på två år (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS