Dagens PS

Svensk industri lyfter – högsta PMI på två år

Industriproduktion
Var tredje industriföretag planerar produktionshöjning. (Foto: Ted Shaffrey/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Det ljusnar för svensk industri – optimismen bland inköpschefer är den högsta på över två år och var tredje industriföretaget planerar produktionshöjning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Industrisektorn i Sveriges inköpschefsindex (PMI – purchasing managers index) lyfter till sin högsta nivå på över två år, enligt Swedbanks och Silfs mätning. Nivån landar på 54,0 för maj, upp från reviderade 51,9 i april. En nivå över 50 indikerar en expansion.

”Majutfallet stärker bilden av en ljusare industrikonjunktur. Orderingången tar de största kliven men nyanställningar dröjer vilket tyder på en ökad produktivitet i industrin”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Indexet består av fem delindex, där fyra växte under månaden. Det är fortfarande bara två, orderingång och produktion, som visar på tillväxt. Leveranstider och lagerinköp ökade också, men är fortfarande under 50, medans sysselsättning föll marginellt.

Gällande industriföretagens produktionsplaner ökade indexet till 60,4, och var tredje industriföretag planerar att öka produktionen det närmaste halvåret.

Läs även: Uppmaningen: Flytta norrut – riv studielånen (Dagens PS)

Läs även: Så håller Kina Putins industri vid liv (Dagens PS)

Läs även: Tyskland i strypkoppel: “Vi blir fattigare” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS