Dagens PS

Nu ökar arbetslösheten – stiger till 7,2 procent

Arbetslösheten
Arbetslösheten stiger i Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

Allt fler svenskar blir arbetslösa, visar ny statistik från SCB. Men de som har kompetens inom IT möter fortfarande en glödhet arbetsmarknad, visar en rapport från Equinix.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet arbetslösa ökade med 49 000 personer till 418 000 personer i det tredje kvartalet 2023. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,2 procent och en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Det visar Statistiska Centralbyråns nya Arbetskraftsundersökning (AKU) som släpptes på tisdagen.

“Arbetslösheten ökade under tredje kvartalet 2023. Ökningen berodde framför allt på att arbetslösheten för inrikes födda steg”, säger Lena Johansson, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB i ett pressmeddelande.

Säsongrensade och utjämnade data visar att antalet såväl som andelen arbetslösa ökar, till 7,7 procent.

Arbetslösheten högre bland kvinnor

Arbetslösheten bland kvinnor är högre än bland män. Arbetslöshetstalet för kvinnor var 7,9 procent, en ökning med 0,9 procentenheter och för män var det 6,6 procent.

Däremot ökade antalet sysselsatta med 56 000 till 5 351 000. Att det kan ske samtidigt som arbetslösheten ökar beror på att det relativa arbetskraftstalet, alltså personer mellan 15-74 som är en del av arbetskraften, ökade med 1,1 procent.

IT nu affärskritiskt

ANNONS

Däremot är det inte samma läge i alla sektorer – trendrapporten Equinix 2023 Global Tech Trends Survey visar att rekrytering av IT-personal är fortsatt utmanande för företag. 

66 procent av personerna med ledande IT-befattningar förväntar sig att deras teknikteam kommer att växa under de kommande tolv månaderna, enligt rapporten. 57 procent uppger att teamen vuxit under de senaste två åren, och bara 9 procent förväntar sig att IT-teamet kommer att minska i storlek det kommande året.

67 procent uppger att svårigheter att rekrytera IT-personal är ett hot mot verksamheten.

“IT har gått från en verksamhet i bakgrunden, till ett affärskritiskt område. Det ställer krav på IT-personal som utöver teknisk kompetens behöver ha förståelse för verksamheten. I takt med att IT-lösningar automatiseras kan IT-personal ägna tid åt mer värdeskapande uppgifter”, säger Sami Holopainen som är försäljningsansvarig för Equinix i Sverige och Finland.

Läs även: Arbetslösheten ökar igen – de är värst drabbade (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS