Den norska centralbanken Norges bank kommer sannolikt att höja räntan i september, enligt centralbankschefen Oystein Olsen. 

ANNONS

Norge ser ut att bli det första landet i västvärlden att börja höja räntan efter coronapandemin, skriver Financial Times.

Detta efter att centralbankschefen Oystein Olsen visserligen meddelat att nollräntan ligger kvar just nu, men samtidigt meddelade att ”styrräntan kommer sannolikt att höjas i september”. Dessutom hintade han om att det kan bli ytterligare en höjning i december, enligt FT.

Återhämtar sig snabbt efter covid

Norges ekonomi återhämtar sig snabbt efter att restriktioner kring coronapandemin börjar lyftas och vaccinationsgraden öka.

Här i Norge är pandemin så att säga över. Vi kan börja förbereda oss för att corona tar väldigt lite utrymme i vår vardag”, sa läkaren Preben Aavitsland på norska Folkhälsoinstitutet nyligen.

Nordea: Kan höja räntan varje tillfälle

Centralbanken sa att Norge kommer att återvända till mer normala ekonomiska förutsättningar de kommande veckorna då landet öppnar upp, och att det då kan vara på sin plats med en räntehöjning.

ANNONS
ANNONS

Ekonomer på Nordea kommenterar till Financial Times att Norges bank nya uttalanden talar för att de tänker höja räntan vid varje kommande tillfälle fram tills nästa sommar, och att räntan då kommer ligga runt en procent.

Läs mer: Nytt protokoll: Det blir ingen räntehöjning