Tyskland har drabbats av en ny covid-våg och förbundskansler Angela Merkel varnar nu för nya restriktioner i vinter för de ovaccinerade. Liknade planer sker på många håll i Europa.

ANNONS

Tyskland hade över 50 000 nya fall på onsdagen och Angela Merkel beskrev situationen som “dramatisk”.
“Den fjärde vågen slår till med full kraft mot vårt land”, sa hon.

Samtidigt som fallen ökar så går även dödsfallen upp, 294 under onsdagen, skriver CNBC.

Tufft för ovaccinerade 

Under veckan kommer den tyska regeringen träffas med ledarna i delstaterna för att diskutera hur nya tuffa restriktioner för de ovaccinerade kan se ut. Redan nu måste invånare i många tyska städer visa bevis på att de är fullt vaccinerade eller redan haft covid-19, för att kunna besöka till exempel restauranger och barer.

Runt 67 procent av befolkningen har fått båda sprutorna, vilket är lägre än andra europeiska länder som Italien, Spanien och Portugal.

Många regeringar på kontinenten jagar nu de ovaccinerade som i till exempel Irland där ovaccinerade, förutom att inte kunna besöka restauranger heller inte kan besöka biografer och teatrar, skriver Bloomberg.

Österrike har antagligen tagit restriktionerna längst – där kan de ovaccinerade enbart shoppa det nödvändigaste. Andra europeiska ledare som i Tjeckien och Italien sneglar nu mot Österrike och vill kopiera modellen.

Låga siffror

En rad europeiska länder brottas fortfarande med rekordlåga vaccineringssiffror, som Kroatien, där enbart hälften av befolkningen fått båda sprutorna, och som ser dödstalen skjuta i höjden.

ANNONS
ANNONS

Det ser med andra ord ut att bli en lång vinter för Europas ovaccinerade.

Läs även: Vaccinjättar har goda tider – struntar i fattiga länder [Dagens PS]