Den skenande arbetslösheten i pandemin bekymrar finansminister Magdalena Andersson (S). Därför står jobb och utbildning högt upp på agendan när regeringens vårbudget just nu presenteras.

annons
annons

Enligt uppgift till nyhetsbyrån TT tänker regeringen vidta fler åtgärder på arbetsmarknaden på sammanlagt över en miljard kronor, bland annat handlar det om utbildningssatsningar i linje med vad Arbetsförmedlingen efterlyst.

Långtidsarbetslösheten är på väg att spränga 200 000-gränsen, som Dagens PS berättade i veckan och i år väntas arbetslösheten i Sverige hamna på 8,7 procent för att falla tillbaka till 7,9 procent nästa år.

Framför allt ser jobbutsikterna dystra ut för unga, utrikesfödda och personer utan gymnasieutbildning.

Vårbudgeten som offentliggörs klockan 8 i dag, torsdag, har fokus på att hantera effekterna av pandemin och innehåller satsningar på 45 miljarder kronor, inklusive förlängningar av olika företagsstöd.

ANNONS
ANNONS

”I vårpropositionen föreslår vi förlängda och förstärkta krisåtgärder mot pandemin och dess konsekvenser. Totalt lägger vi fram åtgärder och reformer för 45 miljarder kronor”, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) på DN debatt.