Dagens PS

Macron: Tar decennier att acceptera Ukrainas EU-ansökan

Macron
Det kan ta många år att godkänna Ukrainas EU-ansökan. Foto: Michael Sohn/TT
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 10 maj 2022Publicerad: 10 maj 2022

Det kommer att ta decennier för Ukraina att bli accepterat i EU, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron. I ett tal till EU:s parlament i Strasbourg föreslog han i stället att Ukraina skulle kunna gå med i en “parallell europeisk gemenskap” medan landet väntar på ett beslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Detta skulle göra det möjligt för icke-EU-medlemmar att ansluta sig till Europas säkerhetsarkitektur på andra sätt. Vi vet alla mycket väl att processen för att tillåta Ukraina att gå med faktiskt skulle ta flera år, förmodligen flera decennier”, sade president Macron, enligt BBC.

Hans ord kom samtidigt som hårda strider fortsatte i den östra Donbas-regionen, där Ryssland försöker vinna framsteg. En ukrainsk ledare i Luhansk-regionen sa att allvarliga strider pågick.

Parallell europeisk gemenskap

Han tillade: “Det är sanningen, om vi inte bestämmer oss för att sänka standarderna för anslutning. Och ompröva enheten i vårt Europa.”

Macron sa att en “parallell europeisk gemenskap” borde övervägas i stället, snarare än att förändra EU:s strikta medlemskapskriterier för att påskynda Ukrainas ansökan.

Han sa att det skulle vara “ett sätt att förankra länder som är geografiskt i Europa och delar våra värderingar”. Hans kommentarer kom kort efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav att EU:s verkställande ledning skulle publicera sin första åsikt om Ukrainas ansökan om medlemskap i juni.

Inget särskilt förfarande

Kyiv-tjänstemän bekräftade på måndagen att Ukraina hade lämnat in den andra delen av sin ansökan om EU-medlemskap till Bryssel.

ANNONS

Det tar normalt år för länder att förhandla om ett EU-medlemskap, med kandidater som måste bevisa att de uppfyller flera kriterier, från respekt för demokrati och rättsstatsprincipen till att ha en tillräckligt robust ekonomi.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har föreslagit att EU använder ett särskilt förfarande för att ge Ukraina omedelbart medlemskap i blocket, men så har det inte blivit.

Senare på måndagen gjorde den franske presidenten sitt första utrikesbesök sedan omvalet i Berlin, för samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz om EU:s svar på den ryska invasionen av Ukraina.

Läs mer: Frankrike vill ha EU-embargo mot rysk olja

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS