Dagens PS

Macron klättrar och Le Pen vacklar i franska presidentvalet

Macron Le Pen
De franska presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen. (Foto: TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 22 apr. 2022

Emmanuel Macron närmar sig en andra mandatperiod som Frankrikes president. Nationalistpartiets ledare Marine Le Pen böjar få ont om tid för att minska gapet mellan de två kandidaterna innan presidentvalet på söndag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båda presidentkandidaterna arrangerade sina sista valmöten i regioner där de fick många röster i första valomgången för två veckor sedan. Marine Le Pen valde Haut de France regionen i norra delen av landet, medan Emmanuel Macron valde Figeac i södra Frankrike. Klyftan mellan de två presidentkandidaterna har växt sedan den 10 april och uppgår i dagsläget till 11 procent, enligt Bloomberg.

Presidentkandidaten Le Pens svagheter vad gäller ekonomin blir alltmer tydliga och politiker från såväl höger som vänster har stått upp bakom Macron.  Han drar även fördel av sin position som erfaren statsman i samband med Rysslands krig i Ukraina. I onsdagens presidentkandidatdebatt lyckades Le Pen inte få något övertag gentemot Macron.

Macron vill stärka banden med EU

Enligt en enkät som genomfördes efter debatten ansåg många tittare att Macron gav ett mer övertygande intryck. Kandidaternas olika världssyn tydliggjordes under debatten, i synnerhet synen på Europa. Le Pen säger sig vilja omvandla EU till en allians mellan länderna. Macron vill i stället stärka banden till EU.

Europeiska ledare följer presidentvalet noga. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Spaniens premiärminister Pedro Sanchez och Portugals premiärminister Antonio Costa uppmanade väljarna att inte stödja Le Pen samtidigt som de inte uttryckligen stöder Macron, i en gemensam debattartikel som publicerades i flera tidningar på torsdagen.

Stort engagemang från europeiska makthavare

I debattartikeln skriver de europeiska makthavarna bland annat att valet står mellan den sittande makthavaren som värdesätter “demokrati, suveränitet, frihet och rättsstaten” och en nationalist som ställer sig på autokratiska härskare som Vladimir Putin som har väckt “minnen från Europas mörkaste tider”.

Presidenten befann sig då i landets mest splittrade departement, Seine-Saint-Denis, nära Paris, i ett tydligt försök att uppvakta franska “bävrar”, de vänsterinriktade väljare som har byggt “dammar” för att förhindra extremhögern från att ta makten.

ANNONS

Läs även: Macron vs Le Pen: Tre viktiga valfrågor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS