LIV-touren fortsätter att röra upp känslor. Nu stämmer elva golfare anslutna till LIV PGA och ifrågasätter de avstängningar och restriktioner som utfärdats mot spelare som valt att delta i den omdiskuterade touren, rapporterar The New York Times. 

ANNONS

Det var under onsdagen som elva golfspelare anslutna till den Saudi-stödda LIV-touren lämnade in en stämningsansökan i den amerikanska distriktsdomstolen Northern District of California, där de bland annat fördömer PGA Tourens avstängningar som begränsat dem i deras karriärer och försörjning, men även skadat LIV-tourens lansering.

Tre spelare anhåller också om att få delta i FedEx Cup-slutspelet, PGA-tourens säsongsavslutande mästerskap, som de hävdar är betydande för deras karriärer. Bakom stämningen döljer sig idel välkända golfare som Ian Poulter, Pat Perez och Peter Uihlein.

Avböjde 7 miljarder kronor

Att LIV-touren blivit en sådan vattendelare både i och utanför golfvärlden grundar sig främst på människorätt och sättet som dess sponsor Saudiarabien med prins Mohammed bin Salman i spetsen använder sporten för att två sina händer från mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Touren har även genererat i konflikter professionella golfare emellan sedan stora summor pengar erbjudits till de spelare som hoppat av PGA till förmån för LIV. Däribland den världsberömde golfaren Tiger Woods, som erbjöds 7 miljarder kronor för att delta i LIV, men tackade nej, vilket Dagens PS kunde rapportera om under gårdagen.

Petad från Ryder Cup

Woods har även öppet kritiserat LIV-formatet och PGA-tourens avhoppare. En av dem är svensken Henrik Stenson som tidigare i sommar blev petad från sin kaptenspost i Ryder Cup som ett resultat av att han blivit en del av utbrytartouren.

PGA har i sin tur hela tiden varit tydliga med att den rivaliserande LIV-touren äventyrar organisationen såväl som spelare och fans, varför utvisningar är att vänta även framöver för golfare som väljer LIV före PGA.

ANNONS
ANNONS

Man menar också att ett avhopp är ett avhopp, vilket innebär att spelare som valt att lämna också får stå sitt kast. Onsdagens stämning kommer av det skälet bestridas från PGA:s sida, uppger The New York Times.

Läs även: Stenson sparkad som Ryder Cup-kapten [Dagens PS]