Dagens PS

Konstverk från Ryssland returneras trots sanktioner

Ryssland
Louis Vuitton Foundation i Paris återlämnar rysk konst till sina ägare. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 05 apr. 2022Publicerad: 05 apr. 2022

Konstverk från Ryssland som ingått i en utställning på miljardären Bernard Arnaults konststiftelse i Paris ska returneras. Allt i bakvattnet av ryska sanktioner och uppgifter om krigsbrott i den Ukrainska staden Butja, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu skickar Louis Vuitton Foundation i Paris tillbaka rysk konst för 1, 5 miljarder dollar till sina rättmätiga ägare. Detta efter en tids diskussioner som bland annat rört skärpta sanktioner mot Ryssland. Inte minst sedan EU fördömt Ryssland och dess president Vladimir Putin för de grymheter som begåtts mot den civila befolkningen i Ukraina, skriver Bloomberg. 

Något som konststiftelsen avvisat med hänvisning till att Frankrike följer internationell lag om skydd av konstverk. Sedan tidigare har man även uppgivit att verken ska återlämnas efter konstutställningens slut – förutsatt att geopolitiska och statliga förhållanden tillåter det, skriver Bloomberg. 

Konst från Ryssland i fokus

Att återbördandet av den ryska konsten sker samma dag som bilder av döda människor i Butja blev virala tycks inte ha påverkat beslutet, som alltså tillkännagavs i samband med att den så kallade Morozov-utställningen avslutats under söndagen.

Bakom Louis Vuitton Foundation står ingen mindre än miljardären och modemogulen Bernard Arnault, CEO för lyxvaruimperiet  LVMH som bland annat rymmer varumärken som Moët & Chandon, Louis Vuitton och Dior.

Morozov-utställningen bygger huvudsakligen på konstverk från Eremitagemuseet i St. Petersburg och Pushkin State Museum of Fine Arts i Moskva, men andra institutioner i den ryska huvudstaden Minsk ska också ha bidragit med objekt till utställningen. Så även Ukraina, skriver Bloomberg. 

Oligark på sanktionslistan

Bland de mer kända verken på den ryska sidan återfinns “Pyotr Konchalovski – Självporträtt” som utgör en del av en personlig samling tillhörande oligarken Petr Aven, som finns med på EUs sanktionslista, uppger Bloomberg. 

ANNONS

Hur detta ska hanteras har ännu inte kommenterats av varken den ryska ambassaden eller konststiftelsen. Detsamma gäller för hur den ukrainska konsten ska återlämnas. Även Frankrikes president Emmanuel Macron avböjde att kommentera händelsen under måndagen, skriver Bloomberg. 

Läs även: USA varnar för hårdare rysk krigsföring

Läs även: Rysk oligarik i exil: Putin är galen

Läs även: Roman Abramovitj tros äga fem superyachter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS