En rysk oligark i exil och känd Putin-kritiker säger till CNN:s Fareed Zakaria att han tror att den ryske presidenten ”bokstavligen” blivit ”galen”.

ANNONS

Enligt den ryske exil-oligarken Michail Chodorkovskij hade inte Putin förväntat sig ett ukrainskt motstånd när Ryssland anföll och inledde sin invasion av Ukraina.

Tvärtom levde Rysslands president Vladimir Putin i tron att de ryska trupperna skulle mötas ”av blommor som kastades på gatorna” från det ukrainska folket.

Putin hade enligt Michail Chodorkovskij föreställt sig att det skulle bli en enkel militär operation där han sedan kunde installera en lydig ”marionettdocka” i Kiev, säger den ryske oligarken till CNN:s Fareed Zakaria.

Michail Chodorkovskij satt fängslad i nio år i Ryssland, anklagad för bedrägeri och skattesmitning. Han frigavs 2013 och uppges vara en frispråkig kritiker av Putin.

Oligarken: Putin inte bara arg, utan också galen

Bland annat har han sagt att han fängslades av politiska skäl och inte på grund av skattebrott.

I dag, efter Rysslands utdragna krig i Ukraina, säger han att Putin blivit knäpp.

”Det faktum att folket i Kiev inte mötte honom med blommor gjorde honom inte bara arg, jag tror på riktigt att det bokstavligen gjorde honom galen. Det var då han började bomba Charkiv och Kiev”, säger Michail Chodorkovskij.

För Putin rinner tiden nu i väg, säger Chodorkovskij som menar att den ryske ledaren har få alternativ att välja på.

ANNONS
ANNONS

Antingen fortsätter han det ödesdigra kriget i Ukraina som nu, eller så tar han till massförstörelsevapen för att tvinga fram fredsförhandlingar från Ukraina.

Putin har, tror den ryske oligarken, kanske ett år eller möjligen tre år kvar vid makten i Moskva.

Läs även: Ukraina: FN-chefen kräver utredning av dödade civila [Dagens PS]