Dagens PS

Kongressen om Trump: "Vanära och en fläck på vår historia"

Trump
Donald Trump går till historieböckerna, men kanske inte på ett sätt han hade önskat. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Representanthusets panel konstaterar att president Donald Trump ”valde att inte agera” under attacken mot Capitolium. ”En vanära och en fläck på vår historia”, är omdömet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kommittén som utreder upploppen 6 januari 2021 då Capitolium stormades har nu delat fler vittnesmål och slår fast att Donald Trump ”valde att inte agera” under attacken.

Flera vittnesmål under torsdagen sändes ut och intygade hur Donald Trump i mer än tre timmar vägrade agera för att avbryta attacken mot Capitolium, rapporterar The Guardian.

“Valde att inte agera”

“I slutänden är detta inte, en berättelse om passivitet i ett krisläge utan istället den sista handlingen i Donald Trumps plan för att sätta sig över det amerikanska folkets vilja och behålla makten”, sade demokraten Elaine Luria som ledde torsdagens utfrågningen tillsammans med republikanen Adam Kinzinger.

“President Trump misslyckades inte med att agera under de 187 minuterna mellan det att han lämnade ellipsen och att han sade åt pöbeln att gå hem. Han valde att inte agera”, sade Kinzinger.

“Oavsett vad vi tycker om valets utgång, måste vi som amerikaner alla vara överens om detta; Donald Trumps uppträdande den 6 januari var ett ytterst brott mot hans ämbetsed och ett fullständigt försummande av hans plikt gentemot vår nation”, fortsatte Kinzinger.

“Det är en fläck på vår historia. Det är en vanära för alla dem som har offrat och dött i vår demokratis tjänst.”

Vägrade länge

ANNONS

Sarah Matthews, då pressassistent i Vita huset avgick efter att ha bevittnat upproret.

Hon vittnade på torsdagen om att Trump avvisade försöken att få slut på våldet och till och med var motståndare till idén om att uppmana till ”fred” i en tweet ända tills hans dotter Ivana övertalade honom, sade Matthews.

“För mig var hans vägran att agera och avbryta mobben den dagen och hans vägran att fördöma våldet oförsvarlig”, tillade Matthews.

Inför spekulationerna om att Trump ska snart ska offentliggöra att han ställer upp i presidentvalet 2024 hade republikanen Liz Cheney en sammanfattande kommentar torsdag;

“Varje amerikan måste överväga detta: kan en president som är villig att göra de val Donald Trump gjorde under våldet den 6 januari någonsin få en viktig position i vår stora nation igen?”

Läs även: Trump ansvarig för stormningen av Capitolium

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS