Nu är det klart: Sverige söker medlemskap i Nato, meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens. 

ANNONS

Sverige kommer att söka medlemskap i Nato – ett sådant beslut är nu formellt fattat av regeringen, meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens som hon höll tillsammans med oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) efter regeringens sammanträde och riksdagens debatt.

”Vi lämnar en era och går in i en annan. Vi kommer meddela Nato att vi vill bli medlem i alliansen”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på den direktsända presskonferensen (länk till SVT).

”Det bästa för Sveriges säkerhet är att vi går med i Nato”, säger statsministern.

”Det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige ska gå med i Nato”, säger statsministern och får medhåll av Ulf Kristersson som tillägger att ”en lång väg återstår”.

”Vi lever i en farlig tid just nu. Ryssland kommer inte gilla att Sverige och Finland blir Natomedlemmar. Både Sverige och Finland måste vara beredda på oroliga månader. Detta säger vi inte för att skapa oro, utan för att man till uppmärkamhet. Ingen kan utesluta att prövningar kommer, även om de inte är allvarliga.”

ANNONS
ANNONS

Exakt när den formella ansökan ska skickas in är än så länge oklart. Anledningen är att Sverige kommer att skicka in sin ansökan tillsammans med Finland och att man inte synkat exakt vilken dag detta ska ske, säger Magdalena Andersson på frågestunden efter presskonferensen, enligt SVT.

Läs även: Så kan Putin reagera på Sverige och Finland i Nato [Dagens PS]