April präglades i mångt och mycket av handelskriget mellan Kina och USA. Hur påverkades jätten i öst av handelstullar på 145 procent från världens största ekonomi?
Så påverkas Kina av tullarna – ny data från april


Mest läst i kategorin
Det går inte direkt att säga att ekonomin i Kina krisar. Landets tillväxttakt är fortsatt högre än den i Europa och USA och man satsar stort på att dämpa effekten av handelskriget.
Men Kina missar ändå förväntningarna på vissa punkter – och överträffar dessa på andra. Den inhemska butikshandeln ökade med 5,1 procent i april jämfört med året innan, vilket var en mindre ökning än väntat av bedömare.
Däremot ökade industrin med över 6,1 procent. Betydligt starkare än förväntat. Ekonomin i Kina fortsätter att växa på bred front.
Läs även: Trots Trump – fyra av fem Kina-leveranser når USA. Dagens PS
Orosmoln för Kina
Konsumtionen är ett fortsatt orosmoln för Kina. Den ökar, men inte lika fort som tidigare – trots stora satsningar från staten. I mars ökade konsumtionen snabbare, enligt Kinas egna siffror.
“Vi ska vara medvetna om att det fortfarande finns stor instabilitet och osäkerhet i omgivningen” sa deras motsvarighet till Statistiska centralbyrån. “Grunden för vår ekonomiska återhämtning behöver stärkas ytterligare.”

Kina fick lägre tullar
Under april påverkades Kina av extremt höga amerikanska tullar på 145 procent – något som nu är pausat och sänkt till 30 procent medan länderna förhandlar om ett nytt handelsavtal.
Kina svarade tidigare med höga tullar, men har också sänkt dessa under förhandlingarna.
Men bortom tullarna har de båda länderna också andra slagfält för handelskriget. USA begränsar till exempel exporten av högteknologiska chip till Kina, som i sin tur begränsar exporten av kritiska råvaror.
Klarar sig utan USA
Men den kinesiska statistikbyrån pekar samtidigt på landets ekonomiska motståndskraft och förmåga att anpassa sig till de höga tullarna. Siffrorna från april visar, enligt talespersonen Fu Linghui, att Kina står starkt även utan USA.
Exporten från landet ökade mer än väntat under den gångna månaden, inte minst till andra sydostasiatiska länder, skriver CNBC.
En trend som är svår för oss att relatera till är att man ökade försäljningen av bilar med 0,7 procent. Det kan låta lite, och det är ett tapp jämfört med mars, men samtidigt betydligt bättre än många japanska eller europeiska konkurrenter.
Läs mer: Kris i Göteborgs bilindustri – Geely-bolag sparkar hundratals. Dagens PS
Stärkt prognos
Handelskriget mellan Kina och USA har fått marknaden att justera sina förväntningar på den höga kinesiska tillväxten. Goldman Sachs har tidigare sänkt sin tillväxtprognos för landet till fyra procent, rapporterar CNBC.
Men nu höjer man prognosen igen till 4,6 procent, vilket är betydligt närmre landets egna tillväxtmål på minst 5 procent om året. Staten är inte främmande för att sätta in kraftiga stimulanspaket för att nå sina mål och på så vis väntas man bevara den höga tillväxttakten genom oroliga tider.
Läs vidare: Dold utrustning hittad i solpaneler från Kina. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.