Dagens PS

Jomshof: "Har haft rätt hela tiden"

Jomshof
Richard Jomshof (SD) utesluter inte att Sverigedemokraterna erhåller en ministerpost. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 sep. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Med valnatten till ända och en majoritet av rösterna räknade kan Sverige stå inför ett maktskifte. Det innebär ett ökat inflytande för Sverigedemokraterna, som enligt partisekreteraren Richard Jomshof inte utesluter eventuella ministerposter vid en regeringsbildning, skriver Omni. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som situationen just nu ser ut är det Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag på 175 mandat som leder över Magdalena Anderssons (S) 174, vilket kan tyda på ett kommande maktskifte. Framförallt ett politiskt landskap där Sverigedemokraterna numera kan titulera sig som näst störst i Sverige efter Socialdemokraterna.

En aspekt som ger Sverigedemokraterna anledning att “kräva ett större genomslag” i regeringen, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Något som bekräftades under morgonen av Richard Jomshof, partisekreterare SD, när han besökte Morgonstudion på SVT.

“Det är klart att vi måste kunna diskutera ministerposter, det är klart att vi måste kunna prata statsministerposten och talman och presidieposter i de olika riksdagsutskotten”, sade Jomshof.

Stökig mandatperiod att vänta

Att partiet rönt så stora framgångar i valet kan enligt Jomshof härledas till integrationsfrågorna och “kampen” kring dessa.

“Vi har haft rätt hela tiden, inte minst i synen på invandring”, sade Jomshof.

Huruvida några ministerposter kommer att stå till Sverigedemokraternas förfogande återstår nu att se, eftersom det blå blockets ledning med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen fortsatt är marginell med röster kvar att räkna.

Att valresultatet kan komma att röra om ordentligt i den politiska grytan de kommande veckorna är dock ett som är säkert.

ANNONS

“Det kan bli en mandatperiod som blir lika stökig som den vi lämnat bakom oss”, säger Mats Knutson på SVT.

Läs även: Valet 2022: Ett mandat skiljer – fördel höger

Läs även: Frågan där alla är överens: ”Valkampanjen är smutsig”

Läs även: MP i krismejl till medlemmar: ”Under spärren”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS