Dagens PS

Intern rapport: Djup och långvarig recession i Ryssland

recession Ryssland
Sanktionerna slår hårt mot Ryssland, enligt en ny intern rysk rapport som Bloomberg kommit över. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022

Ryssland kan stå inför en djup och långvarig recession på grund av sanktionerna från USA, EU och dess allierade, enligt en intern rysk rapport som Bloomberg kommit över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten ska ha förberetts av tjänstemän och experter i månader med syftet att försöka bedöma den verkliga effekten av Rysslands ekonomiska isolering efter att Vladimir Putin beordrat en invasion av grannlandet Ukraina, som ryssarna kallar för en “särskild militär operation”.

Bloomberg, som säger sig både ha sett dokumentet och verifierat dess autenticitet, skriver att den målar upp en betydligt mörkare bild av Rysslands ekonomiska framtid jämfört med officiella uttalanden.

Alla scenarier förutspår recession i Ryssland

Rapporten, som ska ha förberetts inför ett möte med tjänstemän på toppnivå den 30 augusti, målar upp tre olika tänkbara scenarier.

De förutspår att Rysslands ekonomi fortsätter att krympa även under nästa år och två av dem förutspår att ekonomin inte återhämtar sig till nivåerna som gällde före kriget förrän mot slutet av decenniet – eller senare än så.

Scenariot som benämns “inertial” förutspår att ekonomin bottnar nästa år med en nedgång på 8,3 procent jämfört med 2021 års nivåer. “Stress”-scenariot ger i stället en prognos om att nedgången blir som störst 2024 och att ekonomin tappar 11,9 procent jämfört med fjolårets nivåer. Ett “mål”-scenario förutspår att ekonomin återhämtat sig till fjolårets nivåer under 2024 och sedan fortsätter uppåt.

“Blockad” skär av landets ekonomi

Rapporten målar upp hur Ryssland nu möter en “blockad” som “har påverkat praktiskt taget alla former av transporter” och skär av landets ekonomi från omvärlden.

ANNONS

Rapporten går också igenom konsekvenserna av sanktioner för en rad olika samhällssektorer, där särskilt teknologiska och finansiella faktorer sätter press på landet. Det förutspås att runt 200 000 IT-specialister kommer att lämna landet tills 2025, vilket är den första officiella prognosen för den växande kompetensflykten, enligt Bloomberg.

Ryssland

De tre olika scenarier som den ryska rapporten målar upp. (Grafik: Bloomberg)

 

På exportsidan fruktar rapportförfattarna att sanktionerna innebär “minskade produktionsvolymer i en rad exportinriktade sektorer”, däribland olja, gas, metaller, kemiska produkter och trävaror. Om världsekonomin går in i en recession blir läget ännu värre, då Ryssland riskerar att bli “svängningsleverantör”, det vill säga att deras varor blir de första som andra länder avstår.

På importsidan är “den största risken på kort sikt är produktionsstoppet på grund av brist på importerade råvaror och komponenter”, enligt rapporten, skriver Bloomberg.

Läs även: Janet Yellen smider planer mot Putins oljeintäkter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS