På tisdag släpps nya inflationssiffror i USA och förväntan är att konsumentprisindexet fallit tillbaka något under augusti jämfört med juli.

ANNONS

Enligt Bloomberg väntas ökningen i konsumentprisindexet i USA hamna på 8 procent för augusti, vilket är en tillbakagång jämfört med juli då inflationen låg på 8,5 procent.

Fortfarande är dock den amerikanska inflationstakten historiskt hög, men siffrorna kommer tillsammans med statistik över en positiv jobbtillväxt, motståndskraftiga hushåll och annan makrodata (se längre ned i artikeln) att ”forma Fed-tjänstemännens syn på om de ska gå vidare med ytterligare en räntehöjning på 75 punkter”, skriver nyhetsbyrån och liknar den fas som beslutsfattarna över den amerikanska centralbanken nu befinner sig i en ”blackout-period”.

”Penningpolitiken kommer att behöva vara restriktiv under en tid för att ge förtroende för att inflationen rör sig ner mot målet”, sade Feds vice ordförande Lael Brainard i onsdags.

Det är en tung rapport av makrodata som USA har framför sig.

Förutom KPI-siffror kommer siffror in över producentpriserna, industriproduktionen, regionala tillverkningsundersökningar och data över konsumenternas sentiment.

”Siffror om detaljhandeln kommer att antyda takten i hushållens efterfrågan på varor mot bakgrund av förhöjd inflation, högre räntor och en övergång till utgifter för tjänster och upplevelser. Ekonomer förutspår en solid vinst i detaljhandeln exklusive bensin och motorfordon”, skriver Bloomberg.

Bedömningen enligt Bloomberg economics är att den statistik som nu kommer in visar på få tecken om en avkylning i USA ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Federal Reserve samlas den 20-21 september för att bestämma nivån på räntehöjningen.

Läs även: Techaktie-rally spås bli kortvarigt [Dagens PS]

Läs mer: Obama-ekonom: Hög arbetslöshet nödvändig [Dagens PS]