Inflationen i USA stiger kraftigt med de högsta konsumentprisökningarna sedan 2008. Kärninflationen ligger nu på 4,5 procent på årsbasis – den högsta siffran på 30 år, enligt statistik från USA:s marknadsdepartement.

ANNONS

Konsumentpriserna i USA ökar oväntat mycket. Prisökningen är den största på 13 år och uppmättes till 0,9 procent jämfört med siffrorna för maj och till 5,4 procent på årsbasis, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det är de högsta siffrorna sedan 2008, rapporterar Bloomberg.

Enligt en enkät från Reuters låg snittprognosen för konsumentprisökningen på månadsbasis på 0,5 procent.

Räknat på kärninflation på årsbasis är inflationen den högsta på 30 år – inte sedan 1991 har siffran legat så högt som 4,5 procent.

Bakom prisutvecklingen ligger hårt nedtryckta räntor, en ökad vaccinationsgrad och effekter av finanspolitiska stimulanser på nästan 6 000 miljarder dollar sedan pandemin bröt ut 2020, skriver TT-AFP (länk till SvD).

Statistiken innebar ett omedelbart lyft för dollarn och de amerikanska räntorna. Att vissa sektorer, som begagnade bilar, biluthyrning och hotell- och flygbranschen drar upp siffrorna kraftigt i linje med återhämtningen från pandemin får dock amerikanska ekonomer att låta bli krisutropen.

ANNONS
ANNONS

”Inflationen förvånade med en kraftig uppgång i juni, men återigen på grund av stora prisökningar i några kategorier. Detta förstärker idén om övergående inflation”, säger Michelle Meyer,  chef för amerikansk ekonomi på Bank of America till Bloomberg.

Läs mer: Marknaden säker – inflationen är övergående