Dagens PS

Höstens makrosiffror sätter agendan för börsen

Makrosiffror
Många makrodatum att markera i kalendern. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Oväntade makrosiffror har fått börsen att skaka rejält flera gånger i år. Här är de viktigaste datumen under hösten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Konjunkturläget i världsekonomin är osäkert och skiljer sig dessutom åt mellan olika delar av världen. Makroekonomer, centralbankschefer och presidentkandidater väntar alla med spänning på de viktiga makrosiffror som släpps under hösten och som kan bli avgörande för börsen, ekonomin i stort och vår politiska framtid.

Dagens industri har gjort en sammanställning över de viktigaste datumen att hålla koll på i höst.

I USA håller arbetsmarknaden på att mattas av, och den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntesänkningar är beroende av hur mycket. Sysselsättningssiffror presenteras 6 september, 1 november och 6 december, med räntebesked kort därefter. Även BNP-siffrorna för det tredje kvartalet kommer att analyseras av många, de släpps den 30 oktober.

Debatten mellan presidentkandidaterna den 10 september är en annan händelse som kommer att påverka ekonomin. Men mest avgörande av allt blir förstås presidentvalet den 5 november.

Europeiska makrosiffror oroar

Den Europeiska centralbanken släpper sitt nästa räntebesked den 17 oktober. I Europa finns också en oro kring några av kontinentens tungviktare:

Läget i Frankrike är fortsatt politiskt instabilt, där president Emmanuel Macron försöker att blockera en mer vänsterinriktad regering än han är bekväm med. Budgeten ska offentliggöras i mitten av september.

Europas största ekonomi Tyskland går riktigt hackigt, där särskilt tillverkningsindustrin beskrivs som ett sorgebarn. De inköpschefsindex för tillverkningsindustrin som släpps 23 september och 24 oktober tros bli avgörande tillsammans med BNP-siffran för det tredje kvartalet som kommer den 30 oktober.

ANNONS

Senaste nytt

Instabilt i Kina

ANNONS

Kina har möjligen ännu större problem, med strukturellt svag efterfrågan och en fastighetssektor som är instabil. Analytikerna tvistar kring om det kommer fler stimulanser, skriver Di. Boprisstatistiken för augusti som släpps den 14 september, räntebeskedet den 15 oktober och BNP-siffran för det tredje kvartalet den 18 november är viktiga hållpunkter.

Här hemma i Sverige har vi ögonen på höstbudgeten den 19 september samt Riksbankens räntebesked 24 september, 6 november och 18 december.

Storbolagens kvartalsrapporter ger också en fingervisning om konjunkturläget, och där håller Di fram 23 oktober som den viktigaste dagen under hösten med rapporter från bland annat Swedbank (börskurs Swedbank), Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), Atlas Copco (börskurs Atlas Copco), SSAB (börskurs SSAB) och Assa Abloy (börskurs Assa Abloy).

Läs även: Gott omen för ekonomin – containertrafiken ökar (Dagens PS)

Läs även: Därför hyllar chefsförvaltaren Riksbankens Erik Thedéen (Dagens PS)

Läs även: Lättnad för Europa – tysk inflation under 2 procent (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]