Enligt nya siffror från SCB över Sveriges inflation steg KPIF 0,5 procent i augusti jämfört med föregående månad, rapporterar Direkt.

ANNONS

Inflationen kommer in högre än väntat, framgår det, och enligt Nyhetsbyrån Direkt steg KPIF (KPI med fast ränta) 0,5 procent i augusti jämfört föregående månad, och 2,4 procent jämfört med samma månad i fjol.

Infront hade räknat med en inflationsökning på 0,2 procent i augusti i år, jämfört med juli och en ökning på 2,0 procent jämfört med augusti förra året, framgår i telegrammet som publiceras på privataaffarer.se.

I juni var KPIF-inflationen 1,7 procent.

Prisökningarna anges som orsak

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var det främst prisökningar på el och drivmedel som ledde till månadsförändringen, även stigande priser flera andra varor som möbler bidrog till utvecklingen, framgår det.

Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, förklarar i en kommentar som återges av Direkt att inflationstakten i augusti ökar på grund av prisökningar på  flera varor.

KPI steg 0,5 procent i augusti, jämfört med föregående månad, och steg 2,1 procent jämfört med samma månad 2020. Infront-enkäten pekade mot 0,2 respektive plus 1,7 procent.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 1,4 procent i augusti, jämfört med 0,5 procent i juli.

ANNONS
ANNONS

Enligt Infronts enkät väntades 1,0 procent för KPIFXE.

Riksbankens prognos pekade mot en KPIF-inflation på 1,4 procent i augusti samt en KPIFXE-inflation på 1,0 procent, skriver Direkt.

Läs även: Priserna på pasta väntas stiga rejält [Dagens PS]