Amerikanska småbolagsaktier rasar på oro över omikron – den nya virusvarianten sätter skräck, rapporterar The Wall Street Journal.

ANNONS

Tidningen uppger att det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 tappat 7,4 procent sedan nyheten kom om den snabbt spridande virusvarianten omikron.

Det var i samband med den amerikanska högtiden Thanksgiving i slutet av november och under förra veckan föll småbolagsindexet mer än 10 procent från rekordnoteringen i november.

WSJ jämför med storbolagsindexet S&P 500 som fallit tillbaka 3,5 procent under samma tid.

Småbolagsaktier i en rad sektorer drabbade

Det är uppenbart att omikron skakar och sätter skräck i småbolagsaktier och de aktier som faller tyngst på småbolagsmarkanden är bolag inom finans, teknik, hälsovård och energi.

De största förlorarna i USA sedan omikron började gäcka världens börser återfinns inom läkemedels- och bioteknikbranschen, det vill bolag som annars brukar uppleva stora svängningar till följd av kliniska data eller regeringsbeslut.

Även detaljhandelsaktier och aktier kopplade till mjukvaror har fått känna av smärtsamma nedgångar på senare tid, liksom aktier i restaurang- och underhållningsbranschen.

”Småbolag inte lika väl rustade”

Det här visar hur sårbar småbolag är för snabba kast på marknaden när covid-19-pandemin fortsätter, konstaterar Wall Street Journal och berättar att börsen i sin helhet och i synnerhet småbolag för bara några veckor sedan nådde all-time-high.

ANNONS
ANNONS

Nu har omikron kullkastat börseuforin och stämningsläget på aktiemarknaden är på förekommen anledning mer dämpad. Särskilt dystert är det alltså bland småbolagen.

”Generellt sett är småbolag inte lika väl rustade för att rida ut stormen som storbolag”, säger Tim Skiendzielewski, portföljförvaltare för Aberdeen U.S. Small Cap Equity Fund, till WSJ.

Läs även: Börsguru: Omikron är här – köp aktier i dippen [Dagens PS]