Inom företagsvärlden är det ett axiom att ju mer ett företag satsar på forskning och utveckling desto framgångsrikare blir bolaget på lång sikt. Det torde rimligtvis även gälla för länder.

Därför borde den senaste rankingen av länders investeringar i forskning och utveckling relativt BNP, sammanställd av Världsbanken, vara goda nyheter för Sverige.

Sverige fyra

Sverige intar en hedrande fjärdeplats i världsrankingen. Det är bara forskningstunga Sydkorea, Israel och Schweiz som placerar sig före. Pallplatserna är inte överraskande.

Israels militärbudget innehåller en stor portion forskning på nya vapen och teknik därtill. Landet vill och vågar inte vara beroende av andra länders exportrestriktioner.

Före USA

Sydkorea härbärgerar Samsung som är ett av världens största teknologibolag. Schweiz placering kommer framför allt från landets läkemedelsindustri.

ANNONS
ANNONS

Att Sverige rankas högre än såväl Japan, Tyskland som USA är utan tvekan en fjäder i hatten. Värt att notera är att Danmark, med sin läkemedelsindustri, smyger sig in på en åttondeplats.

Läs mer från Investerardygnet >>