Ukrainska hackare lurade ryska soldater genom falska konton med snygga kvinnor. När soldaternas platser delades skickades ukrainska soldater dit.

ANNONS

I kriget i Ukraina kom hackare på ett sätt att lura ryska soldater. De satte upp falska konton på sociala medier som Telegram och skickade sedan bilder på attraktiva kvinnor. När soldaterna svarade med att skicka egna bilder kunde hackarna bestämma platserna och skicka dit den ukrainska militären, berättar Business insider.

Vill du läsa fler nyheter från Dagens PS? – Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

30-tal hackare

Gruppen som går under namnet ”Hackyourmom” består av ett 30-tal hackare från hela Ukraina. Det var förra månaden som hackarna lurade de ryska soldaterna i ockuperade Melitopol i södra Ukraina, där hackarna låtsades vara kvinnor.

”Ryssarna vill alltid knulla. De skickar skit till tjejer för att bevisa att de är krigare”, säger Nikita Knysh, ett IT-proffs från Charkiv som var med och startade gruppen, till Financial Times som var först med nyheten.

Skickades till Ukrainas militär

När soldaterna skickade bilder kunde hackarna identifiera att de hade tagits från en avlägsen rysk militärbas nära Melitopol. Den informationen skickades sedan till Ukrainas militär och flera dagar senare attackerades basen.

Hackarna har även deltagit i andra attacker som att lura ryska TV-stationer att spela upp nyhetsklipp med ukrainska civila offer.

”För mig kändes det här som krig”, uppger Nikita Knysh.

”Utan pengar, utan bra programvara och till och med utan speciella kapningar – så kan du använda det mörka nätet mot din fiende.”

Uppmanade ”digitala talanger”

Uppmaningen från Ukrainas digitala minister kom redan vid starten av kriget att landets ”digitala talanger” borde gå med i en ”IT-armé”.

ANNONS
ANNONS

Maxim, som också är med i gruppen av hackare, hakade på den uppmaningen.

”Jag tänkte att jag är effektiv och kan hjälpa mitt land. Och sedan ville jag göra mer – jag ville hitta fler baser – om och om igen.

Läs även: Gaspriserna i Europa rusar med 30 procent efter stoppet [Dagens PS]