Bara minuter efter Putins tal om delvis allmän mobilisering var alla plan från i Ryssland fullbokade, rapporterar de ryska sajterna Meduza och Lenta enligt Aftonbladet.

ANNONS

Norska Dagbladet rapporterar att redan under gårdagen då Vladimir Putin först skulle ha hållit sitt tal började sökningarna på ”Hur man lämnar Ryssland 2022” öka rejält bland Google-sökningar i landet, enligt en analys från Google.

Under dagen har sökorden ”mobilisering i Ryssland”, ”hur lämna Ryssland under mobilisering” och ”vart kan man åka från Ryssland” ökat kraftigt enligt samma Google-analys, skriver Aftonbladet.

Reuters berättar om sajten Aviasales som är vanligast i Ryssland för att boka flygbiljetter, som har haft en rusning under onsdagen. Dagbladet skriver att hemsidorna för de ryska järnvägsbolagen ligger nere i flera regioner på grund av högt tryck.

Plan från Ryssland går som vanligt till vissa länder

Bara minuter efter Putins tal på onsdagen var alla flyg ut ur landet fullbokade, enligt de ryska sajterna Meduza och Lenta, skriver Aftonbladet. Länder som Turkiet, Armenien och Georgien har inga begränsningar för rysk flygtrafik eller visum.

”Den delen av ryska medelklassen som har kunnat leva ostört riskerar nu att behöva mobilisera. Är man ute på Telegramkanaler så finns det ett stort motstånd och det talas om protester. Det är en svår balansgång för Putin”, säger Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Europastudier, till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Putin i nytt kärnvapenhot – ”inte en bluff” [Dagens PS]