Dagens PS

Fortsatt högtryck i tjänstesektorn – smittspridning oroar

tjänstesektorn smittspridning
Privata tjänstesektorn i Sverige går alltjämt på högvarv och indexet för PMI-tjänster noteras för ännu en toppnivå, men ökad smittspridning oroar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 dec. 2021Publicerad: 05 dec. 2021

Privata tjänstesektorn i Sverige går alltjämt på högvarv och indexet noteras för ännu en toppnivå, men nu oroar ökad smittspridning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Swedbank steg inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) till 68,7 i novemver, upp från 68,0 i oktober, och det innebär att indexet för november noterades för den fjärde högsta nivån i indexets historia, framgår det i ett pressmeddelande.

“Den svenska tjänstekonjunkturen fortsätter att uppvisa en hög aktivitetsnivå och stigande affärsvolymplaner men riskerar ökade utmaningar om smittspridningen tilltar och nya restriktioner skulle införas”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Delindex för orderingång svarade för den största månatliga ökningen i november följt av affärsvolym medan delindex för sysselsättning och leveranstider backade.

Orderstockarna slår nya rekord

Index för orderstockar nådde en ny rekordnivå i november samtidigt som affärsplanerna ligger kvar på höga nivåer.

“Längre leveranstider och stigande priser från leverantörsledet är utbrett i tjänstesektorn, vilket på sikt kan leda till högre tjänstepriser”, säger Kennemar.

Index för leverantörernas insatsvarupriser är kvar på historiskt höga nivåer även om indexet backade något i november till 86,3 från toppnivån i oktober (90,6).

Silf/Swedbanks PMI-Composite index ökade i november till 67,2 från 66,9 i oktober. Det är fjortonde månaden i rad som totalindexet är över det historiska snittet (55,7) och drivs nu allt mer av tjänstesektorn.

ANNONS

Läs även: Privata tjänstesektorn på topp – nytt rekord

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS