Privata tjänstesektorn i Sverige går alltjämt på högvarv och indexet noteras för ännu en toppnivå, men nu oroar ökad smittspridning.

ANNONS

Enligt Swedbank steg inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) till 68,7 i novemver, upp från 68,0 i oktober, och det innebär att indexet för november noterades för den fjärde högsta nivån i indexets historia, framgår det i ett pressmeddelande.

”Den svenska tjänstekonjunkturen fortsätter att uppvisa en hög aktivitetsnivå och stigande affärsvolymplaner men riskerar ökade utmaningar om smittspridningen tilltar och nya restriktioner skulle införas”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Delindex för orderingång svarade för den största månatliga ökningen i november följt av affärsvolym medan delindex för sysselsättning och leveranstider backade.

Orderstockarna slår nya rekord

Index för orderstockar nådde en ny rekordnivå i november samtidigt som affärsplanerna ligger kvar på höga nivåer.

”Längre leveranstider och stigande priser från leverantörsledet är utbrett i tjänstesektorn, vilket på sikt kan leda till högre tjänstepriser”, säger Kennemar.

Index för leverantörernas insatsvarupriser är kvar på historiskt höga nivåer även om indexet backade något i november till 86,3 från toppnivån i oktober (90,6).

ANNONS
ANNONS

Silf/Swedbanks PMI-Composite index ökade i november till 67,2 från 66,9 i oktober. Det är fjortonde månaden i rad som totalindexet är över det historiska snittet (55,7) och drivs nu allt mer av tjänstesektorn.

Läs även: Privata tjänstesektorn på topp – nytt rekord [Dagens PS]