Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) steg i september till 69,6 – det är alla tiders rekord.

ANNONS

Swedbank berättar i ett pressmeddelande på tisdagen om att inköpschefsindex för privata tjänstesektorn aldrig tidigare stått så högt under indexets historia som i september, det är alltså alla tiders rekord.

”Expansionen i tjänstesektorn fortsätter med hög fart, vilket också har bidragit till ett ökat nyanställningsbehov även om stigande insatsvarupriser och längre leveranstider på sikt kan bli hämmande på tillväxten”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.

Samtliga delindex steg i september. Orderingång och leveranstider svarade för de största bidragen till uppgången i PMI-tjänster med vardera 1,9 indexenheter följt av affärsvolym (0,5 indexenheter) och sysselsättning (0,2 indexenheter).

Positiva siffror överlag

Vidare framgår det att insatsvarupriserna i tjänstesektorn har stigit brant under Q3.

I september steg index för leverantörernas insatsvarupriser till en ny rekordnivå (88,7).

De högre insatsvarupriserna sker samtidigt som delindex för leveranstider fortsätter att gå upp och nådde i september rekordhöga 88,4.

Det kan enligt Swedbank vara tecken på att det finns kapacitetsbrister även inom tjänstesektorn.

ANNONS
ANNONS

”Silf/Swedbanks PMI-Composite index noterades till 68,2 i september från 63,7 i augusti drivet av tjänstesektorn. Det är den näst höga nivån i indexets historia, vilket visar på en stark konjunkturuppgång i näringslivet och som kan få ytterligare fart nu när coronarestriktionerna har tagits bort”, säger Kennemar.

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

Läs även: SHB: Flaskhalsar stoppar inte tillverkningsindustrin [Dagens PS]