Risken för civil oro i världen har ökat kraftigt på grund av inflation och kriget i Ukraina, enligt en ny rapport från Verisk Maplecroft.

ANNONS

Bloomberg skriver om rapporten från det globala riskintelligensföretaget Verisk Maplecroft som visar att i 101 av 198 bevakade länder har risken för civil oro ökat i det tredje kvartalet 2022. Det är den största ökningen sedan rankingen utvecklades 2016, visade det sig.

Risken för oroligheter ökar över hela Europa som rustar för en lång vinter av energiavbrott på grund av kriget i Ukraina. I utvecklingsländerna ökar risken också, prisökningar på basvaror har utlöst oro för en global livsmedelskris. Hotet kommer att växa under de kommande månaderna, enligt rapporten.

Särskilt i utvecklingsländerna kan det ta formen av demonstrationer och strejker med potential att riva nationernas sociala struktur.

”Det här är viktiga händelser när det gäller att störa vardagen”, säger Jimena Blanco, chefsanalytiker hos Verisk Maplecroft i en intervju.

Mer än hälften har ”hög” eller ”extrem” risk för civil oro

I utvecklingsländerna kan de värsta scenarierna innebära ”upplopp, plundring, till och med försök att störta regeringen”, säger hon.

Inflationsnivåerna gör att mer än hälften av länderna i indexet kategoriseras som ”hög” eller ”extrem” risk.

Även i rika länder som Tyskland stiger risken som en följd av bristen på energi. Till och med i superrika Schweiz som har sin högsta inflation på tre decennier, ökar risken.

Sverige har fortfarande låg risk

De största oroshärdarna som identifieras i indexet är Sri Lanka, där omfattande protester över bränslebrist och misskötsel störtade regeringen i år samt Algeriet där gasintäkterna hittills har avvärjt utgiftsnedskärningar. Landet har dock den största riskpotentialen under de kommande sex månaderna, enligt indexet.

ANNONS
ANNONS

Men många länder som lyckats hålla ihop sin ekonomi under covid-19-pandemin kämpar nu för att upprätthålla sociala utgifter. Där finns länder som Egypten, Bolivia, Filippinerna, Serbien, Zimbabwe och Bosnien-Hercegovina.

Sverige tillhör dock ett av de fåtal länder i Europa där risken för civil oro fortfarande är låg enligt indexet, tillsammans med bland andra Norge, Island, Irland, Grekland. Tjeckien och Slovakien.

Läs även: Svenska reallönen har sjunkit med 5,7 procent [Dagens PS]