Fed-chefen i Atlanta anser att USA:s överraskande starka jobbrapport i januari banar väg för att höja räntan mer än väntat.

ANNONS

”Det kommer förmodligen att innebära att vi måste göra lite mer arbete”, säger Raphael Bostic, ordförande för Fed i Atlanta, till Bloomberg News.

De överraskande starka amerikanska jobbsiffrorna för januari (se länk under artikel) ökar möjligheten gå fram hårdare än vad som tidigare sagts med räntan, anser han.

”Och jag förväntar mig att det skulle innebära att vi höjer räntan mer än vad jag har räknat med just nu”.

Läs även: Marknaden tror att Fed bluffar om räntan [Dagens PS]

Och: Fed höll sig på mattan – minsta höjning av räntan på ett år [Dagens PS]

I december var medianprognosen från Federal Reserves beslutsfattare att räntan når 5,1 procent och blir kvar på den nivån under hela 2024.

Fed-chefen är öppen för ytterligare 50-punktshöjning

Men räntetoppen kan bli högre än så med ytterligare en kvartspunktshöjning (0,25 procentenheter) utöver de redan två planerade höjningarna av räntan med 25 punkter.

ANNONS
ANNONS

Atlantas Fed-ordförande utesluter inte att räntan höjs med 50 punkter, berättar Bloomberg och uppger att de tvååriga statsräntorna steg medan aktier initialt föll för att sedan återhämta sig på kommentarerna från Raphael Bostic.

Sysselsättningsrapporten i USA visade på en ökning av 517 000 nya jobb i januari, samtidigt som arbetslösheten sjönk till 3,4 procent – den lägsta arbetslöshetsnivån sedan maj 1969.

Läs mer om det här: Chocksiffran: 330 000 fler nya jobb än prognosen [Dagens PS]