Tidningen The New York Times läsare har skickar in frågor om den stigande inflationen, som en rad experter svarar på.

ANNONS

Inflationen fortsätter uppåt, och gör både konsumenter och politiker nervösa. Konsumentprisindex klättrade med sju procent i fjol vilket är den största ökningen sedan 1982, skriver The New York Times.

Experter svarar på frågor

Sammanlagt fick tidningen in över 600 frågor, där en handfull valdes ut för att sedan låta experter från Vita huset, Federal Reserve, Wall Street och finansiella rådgivningsföretag svara på dem.

Nick Altmann från Chicago undrar vad som får priserna att fortsätta öka jämfört med att hålla sig på nuvarande nivå, och varför inte konkurrensen håller styr på priserna.

Svaret är att den ökande konsumtionen stöter på ett begränsat utbud. Fabriker stängdes tidigt under pandemin och är fortsatt stängda i delar av Asien eftersom omikron fortsätter att öka. Störningarna i leveranserna gör att många investerare inte vill satsa i nuläget.

”Det är en väldigt osäker miljö”, säger Matthew Luzzetti, chefsekonom på Deutsche Bank.

ANNONS
ANNONS

För nya företag som vill satsa pengar ”innebär det en stor finansiell risk”.

Deirdre Kennedy i Minnesota undrar om inflationen är ett bra skäl att fråga chefen om löneökning?

Enligt chefen för Feds i San Francisco, Mary C. Daly, är svaret ja.

”Absolut, sätt dig ner med din chef och säg att du vill vara kvar på jobbet men att det har blivit svårare och svårare att få pengarna att gå ihop”, säger hon.

Höjda räntor och stigande inflation

Ytterligare en fråga tog upp hur höjda räntor komma tillrätta med den stigande inflationen.

ANNONS
ANNONS

Kristin J. Forbes, ekonom vid Massachusetts Institute of Technology, säger att höjda räntor kan ha en avkylande effekt på bostadsmarknaden och lätta trycket på efterfrågan av produkter som bilar och båtar.

”Större delen försörjningskedjans problem kan du inte göra något åt. Men du kan påverka efterfrågan. Och det är kombinationen av de två som avgör inflationen”, säger hon.

Läs även: Swedbank spår nu två räntehöjningar 2023 [Dagens PS]