Dagens PS

Experten: En våg av korruption inom upphandling

kommun verksamheter korruption
Fler fuskar i upphandlingar sedan pandemin. Genrebild av Azamat/Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 30 jan. 2023

En våg av korruption. Det är effekten av brister i den kommunala upphandingen som gjort det nästan riskfritt att fuska i kommunala upphandlingar, menar experten Olle Lundin. Otillåtna upphandlingar har spridit sig i kommunerna sedan pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det beskrivs som en våg av olagliga verksamheter i pandemins spår. Bolagen utnyttjar den dåliga kommunala kontrollen för att rigga upphandlingar, vilket lett till osund konkurrens för de som vill göra rätt för sig.

Kommunala verksamheter utsätts för korruption

”Det uppfattas som ganska riskfritt att fuska i upphandlingar”, säger Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala Universitet, till Tidningen Näringslivet.

Generellt förekommer korruption i mellan var tjugonde och var tionde upphandling. Det framgår av Konkurrensverkets granskning, som gått igenom en stor mängd upphandlingar de senaste fem åren.

Det skriver Timbros tidning Näringslivet.

Upphandlingar som inte borde bli av

“När läget blir allt tajtare är det frestande att ta de genvägar som faktiskt finns och rigga upphandlingar till exempel. Den risken finns absolut. Tyvärr finns det ingen politisk vilja att ta tag i det här. Det är inte bra som det är nu, och det slår ju också Konkurrensverket fast”, säger Olle Lundin till TN.

Framför allt handlar det om direktupphandlingar som inte borde bli av, menar professorn:

ANNONS

“Man struntar helt enkelt i att upphandla och handlar i stället av en närstående eller av en före detta anställd som man tycker är en bra person. Problemet är att det uppfattas som ganska riskfritt att fuska i upphandlingar.”

Konkurrensverket handfallna

Konkurrensverket har mycket att göra men har inte tid och resurser för att kontrollera de verksamheter som kommunerna upphandlat. Myndigheten ansvarar för all upphandling i hela Sverige, alla konkurrensfrågor och all konkurrensstörande offentlig säljverksamhet, skriver TN.

Läs mer om korruption:

EU-härvan växer – fler misstänkta

Efter anklagelserna – förlorade 500 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS