USA har nyligen presenterat ett handelsavtal med Storbritannien och en tillfällig lösning med Kina. Men villkoren som presenterats räcker inte för EU. Nu laddar Unionen med motåtgärder.
EU backar inte om tullar – om 40 dagar smäller det


Mest läst i kategorin
“Vi behöver inte ett snabbt avtal, vi behöver ett bra avtal”, säger Michal Baranowski, Polens vice ekonomiminister och ordförande för EU:s handelsmöte i Bryssel.
Sveriges handelsminister Benjamin Dousa var ännu tydligare och menade att 10-procentsnivån vore “långt ifrån bra för handeln”, och att EU då bör svara med egna tullar.

Dessa träder i kraft den 1:a juli om inget avtal nås.
När USA nyligen presenterade resultatet av förhandlingar med både Kina och Storbritannien landade man i nivåer som inte nog för EU. Man kräver ett betydligt bättre avtal och tänker inte gå med på Vita husets krav.
Läs även: Räntan rusar och dollarn rasar – USA skakar igen. Dagens PS
Basnivån oacceptabel för EU
EU kommer inte att acceptera tullar på 10 procent, som hittills har presenterats som ett absolut minimum från Donald Trump och hans rådgivare. Det är det initiala budskapet.
I dagsläget är den genomsnittliga amerikanska tullen på EU-varor över 10 procent, medan EU:s snitt ligger under 2 procent. EU:s förhandlare pekar därför på obalansen som oacceptabel.
Bilden av att EU beskattar USA genom orättvisa avgifter och högre moms ger man inte mycket för.
Tullkonflikten i korthet
Vad gäller?
Trump har infört 10 procents “bas-tullar” på europeiska varor. EU anser att detta strider mot WTO-reglerna.
Vad vill EU?
Lägre tullar än de som Kina och Storbritannien fått, samt skydd för strategiska sektorer som läkemedel och flyg.
Vad händer nu?
90 dagars förhandling pågår. EU förbereder hårdare tullar och rättsliga åtgärder om inget genombrott sker.
Det går framåt
Bakom kulisserna tycks samtalen gå framåt, enligt WSJ. Enligt EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic har dialogen med USA:s handelsminister Howard Lutnick varit konstruktiv, med fokus på att både lösa akuta konflikter och lägga grunden för framtida samarbete.
Men givet den nyckfullhet som visats från USA under 2025 är inget säkert. USA har inlett en ny utredning under “Section 232”, vilket kan leda till nya tullar på läkemedel – ett område där flera amerikanska läkemedelsjättar har produktion i bland annat Irland.
Simon Harris, Irlands vice premiärminister, kallar utredningen för “absurd”.
Samtidigt finns en oro för att de lägre priserna från kinesiska exportörer, som pressats bort från USA-marknaden, ska välla in över Europa och slå ut den inhemska (och amerikanska) konkurrensen. Den akuta faran är dock tillfälligt avvärjd genom USA:s nya Kina-avtal, där delar av tullhöjningarna pausats i 90 dagar.
EU förbereder hård motreaktion
EU:s motdrag ligger redan i byrålådorna. I juli träder automatiska motåtgärder i kraft om inget avtal nåtts. Redan nu har EU-kommissionen startat en konsultation om ett omfattande sanktionspaket, värt upp till 95 miljarder euro. Det inkluderar bland annat exportrestriktioner på stålskrot och kemikalier.
Parallellt har man inlett ett WTO-fall för att utmana USA:s 10-procentiga tullar, något som också skulle kunna skapa en bredare koalition mot Trumps tullpolitik.
Men allt är inte konflikt, EU ser också möjligheter. Till exempel genom att fasa ut rysk gas med ökad import av amerikansk LNG.
Det får dock inte ske på bekostnad av andra icke-ryska leverantörer, menar EU-förhandlarna, i sitt värnande av fri handel.
Kan samarbeta om regler och teknik
På det regulatoriska planet finns också ljuspunkter. Om parterna kan enas om att inte kompromissa med sina egna regelverk, finns potential för ömsesidigt erkännande inom till exempel fordons- och läkemedelsindustrin.
Även ett samarbete kring digitala regler, inklusive AI, diskuteras.
Men för att en verklig öppning ska vara möjlig krävs att USA är berett att ge efter. Och där är det fortfarande oklart hur långt Trump är villig att gå.
Läs även: Chipbråket kan blåsa liv i handelskriget mellan USA och Kina. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.