EU och Indien återupptar förhandlingarna om frihandelsavtal. Det är tio år sedan sist, och det är förstås det geopolitiska läget som gör att nya förhandlingar brådskar. 

ANNONS

När EU och Indien nu ska börja förhandla om ett frihandelsavtal är det av ”brådskande karaktär”, enligt källor till CNBC. Världsläget har tvingat de båda sidorna att gå tillbaka till förhandlingsbordet.

”Jag tror inte att de här förhandlingarna blir enkla ens nu”, säger Amrita Narlikar, professor och chef för German Institute för Globala and Area Studies. ”Men nöden är uppfinningarnas moder. Det finns absolut en brådska utan motstycke när det gäller att fördjupa banden mellan Indien och EU.”

Gränsen mot Kina oroar

Rysslands invasion av Ukraina och kriget som följt hotar EU:s gränser, säger hon. Det gör EU-länderna mer villiga att förhandla. För Indiens del är det gränsen mot Kina som är ett orosmoment.

”Delade politiska värderingar om demokrati och pluralism gör att Indien och EU kan och bör investera i ett frihandelsavtal, inte bara för handelsvinster men också för säkerhetsvinster”, säger Amrita Narlikar.

Fördubblad handel mellan EU och Indien

Enligt CNBC ska avtalet fördubbla handeln mellan EU och Indien under de kommande fem åren. Första förhandlingstillfället ägde rum i New Delhi mellan 27 juni och 1 juli, och nästa runda ska äga rum i september i Bryssel.

Det verkar som om möten på hög nivå har ökat takten i förhandlingarna. Indiens premiärminister Narendra Modi besökte Tyskland, Danmark och Frankrike i maj. Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, reste till New Delhi i april.

Undviker handelsavtal

Indien är känt för att inte gärna ingå handelsavtal. Det finns en oro för att sådana avtal missgynnar de indiska producenterna eftersom de får konkurrera med relativt billiga varor från utländska marknader, uppger CNBC. 

ANNONS
ANNONS

Indien gick 2019 ur Regional Comprehensive Economic Parthership, världens då största frihandelsavtal. Där ingår de tio länderna i Sydostasiatiska Nationernas förbund, Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland.

Läs även: Kryptohandeln i Indien kollapsar efter ny skatt [Dagens PS]

Läs även: Israel skriver frihandelsavtal med Förenade Arabemiraten [Dagens PS]