Dagens PS

Israel skriver frihandelsavtal med Förenade Arabemiraten

Israels ekonomi- och industriminister Orna Barbivai har undertecknat ett firhandelsavtal med Förenade Arabemiraten
Israels ekonomi- och industriminister Orna Barbivai har undertecknat ett firhandelsavtal med Förenade Arabemiraten. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 maj 2022Publicerad: 31 maj 2022

Israel har signerat ett frihandelsavtal med Förenade arabemiraten. Målet med avtalet är att öka den årliga handeln mellan länderna till nästan 100 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen, mitt under det eskalerande våldet mellan Israel och Palestina, undertecknade Israel ett frihandelsavtal med Förenade arabemiraten, det är landets första stora handelsavtal med en arabstat som tar bort eller minskar tullar, det rapporterar Reuters.

Frihandelsavtalet undertecknades i Dubai av Israels ekonomi- och industriminister Orna Barbivai och Förenade arabemiratens ekonomiminister Abdulla bin Touq Al Marri. Målet med avtalet är att den årliga handeln länderna emellan över tid ska öka till över 10 miljarder dollar, nästan 100 miljarder kronor.

De flesta tullar tas bort

På 96 procent av varorna kommer tullarna tas bort och Förenade arabemiraten spår att avtalet inom fem år kommer öka handeln mellan länderna med mer än 10 miljarder dollar per år. Enligt Reuters sade landets handelsminister Thani Al Zeyoudi att frihandelsavtalet skriver ett nytt kapitel i Mellanösterns historia.

“Vårt avtal kommer att påskynda tillväxten, skapa jobb och leda till en ny era av fred, stabilitet och välstånd i hela regionen”, skrev han på Twitter, skriver Reuters.

Bad israeliska myndigheter ta ansvar

På måndagen fördömde Förenade arabemiratens utrikesministerium vad de kallar för en stormning av Al Aqsa-området i Jerusalem av: “extremistiska bosättare under skydd av israeliska styrkor”, skriver Reuters.

Uttalandet verkar hänvisa till att tusentals judar som vördar Al Aqsa, som också är den tredje heligaste platsen enligt islam, besökte platsen den dag som markerar Israels erövring av Jerusalems gamla stad 1967. Några av besökarna bad och höll upp israeliska flaggor och, enligt polisen, resulterade det i att de avlägsnades.

ANNONS

I det skriftliga uttalandet bad Förenade arabemiratens utrikesministerium israeliska myndigheter att: “ta ansvar för att minska eskalering och stoppa alla attacker och metoder som leder till fortsatta spänningar och samtidigt understryka behovet av att utöva maximal återhållsamhet för att undvika ytterligare instabilitet”, skriver Reuters.

Samma dag fick medier som inbjudits att närvara vid signeringen av frihandelsavtalet veta att de inte kunde närvara, det gavs ingen anledning till den plötsliga ändringen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Förenade Arabemiratens president är död

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS