Enligt nya siffror har EU frusit över 2 300 miljarder kronor av Rysslands centralbankstillgångar sedan invasionen. EU utforskar sätt att använda pengarna för att bygga upp Ukraina igen. 

ANNONS

Den europeiska unionen har frusit eller på annat sätt immobiliserat tillgångar för den ryska centralbanken på 200 miljarder euro, motsvarande 2 315 miljarder kronor. Det framkommer i samband med EU:s tionde sanktionspaket, som tvingade bankerna att lämna ut information om storleken på deras innehav.

”EU har åtagit sig att se till att Ryssland betalar för de skador som orsakats i Ukraina”, sa EU-kommissionens talesperson Christian Wigand, som bekräftade siffrorna, i en intervju med Bloomberg. Det är därför EU ”utforskar sätt att använda ryska frysta och immobiliserade tillgångar för detta ändamål.”

EU har också frusit 24,1 miljarder euro, motsvarande 278 miljarder kronor, i privata ryska tillgångar sedan invasionen av Ukraina i februari i fjol. Sanktioner har lagts mot över 1 500 individer, begränsade exporten av hundratals varor och teknologier och riktade in sig på många av Moskvas viktigaste intäktskällor, men har kämpat för att hitta och frysa tillgångarna hos sanktionerade ryska miljardärer.

Enligt Wigand samarbetar EU-kommissionen nära med Sverige, som har det roterande EU-ordförandeskapet, ”för att föra diskussionerna framåt” om föreslagna alternativ för att använda frysta centralbankstillgångar, rapporterar Bloomberg.

EU och dess allierade har upprepade gånger sagt att Ryssland måste betala för den förstörelse man köpt på Ukraina. Den principen bekräftades nyligen på ett G7-toppmöte i Japan.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Exportvaror från EU försvinner i rysk ”spökhandel” [Dagens PS]

Läs även: Hårdare tag mot de som hjälper Ryssland [Dagens PS]