Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger nej till Sverige och Finland som nya Nato-medlemmar.

ANNONS

För att Sverige ska få gå med i Nato krävs det att det de nuvarande medlemsländerna godkänner det – och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan president säger att han inte tänker godkänna något medlemskap. Det rapporteras av nyhetsbyrån Reuters.

Sveriges potentiella Nato-medlemskap hänger alltså väldigt löst. Det svenska utrikesdepartementet har uppgett att diplomater från Finland och Sverige ska resa till Turkiet för att diskutera ländernas Nato-ansökningar, enligt Svenska Dagbladet.

Men det är ingen idé, enligt Erdogan. På en presskonferens sa Erdogan att Turkiet inte skulle godkänna anbudet att gå med i Nato, kallade Sverige ett ”kläckeri” för terroristorganisationer och tillade att vi har terrorister i vårt parlament, rapporterar Reuters.

”De behöver inte bry sig om att komma hit för att övertyga Turkiet att godkänna ansökningarna”, sa Erdogan om den finska och svenska delegationen enligt Reuters.

Under måndagen  rapporterade turkiska medier att Sverige och Finland inte har tillmötesgått en begäran från Turkiet att lämna ut 33 personer med kopplingar till bland annat PKK och islamiska Gülenrörelsen, vilket ska vara orsaken till president Recep Tayyip Erdogans ovilja till Nato-medlemskap för länderna.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Klart: Sverige söker medlemskap i Nato [Dagens PS]