Ekonomin är Emmanuel Macrons starkaste kort för att bli återvald som president i Frankrike i valet i april. 

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron har i fem år utmanats från ytterkanterna i fransk politik med kulturkriget i fokus. Men när fransmännen går till val i april är det inte kultur utan den starka ekonomin som väntas bli knockout-slaget för att få Macron återvald, skriver Bloomberg i ett långt reportage om det franska presidentvalet.

Macron bildade eget parti 2017

Den tidigare socialistiske ministern Macron hade rört sig mot mitten och bildade det egna partiet La République En Marche! inför presidentvalet 2017. Den unge presidentkandidatens center-inriktade, teknokratiska och EU-vänliga kampanj gjorde stor succé där han först blåste förbi de etablerade partierna, och sedan fick dem att ställa sig bakom honom för att möta utmaningen från högernationalisten Marine Le Pen. 

Sedan dess har han fortsatt utmanas från ytterkanterna, bland annat från det populistiska bensinupproret Gula västarna, och nu i presidentvalet har ultra-högernationalisten Éric Zemmour blivit den store utmanaren. Valrörelsen har också hittills dominerats av kulturfrågor, invandring och islam.

Det franska folket har enligt opinionsundersökningar gått åt höger – och president Macron har följt med, han ger regelbundet nickar till den delen av väljarna, skriver Bloomberg.

Ministrar vill satsa på ekonomin

Men några av hans mest seniora ministrar tycker att det är något annat som borde vara i fokus i den franska valrörelsen – nämligen den urstarka ekonomin i landet.

”I en tid då det tycks vara på modet att kraxa om Frankrikes nedgång har vi bland de bästa ekonomiska tillväxtsiffrorna i euroområdet och vi kom tillbaka till aktivitetsnivåerna före krisen tre månader tidigare än väntat”, sa finansminister Bruno Le Maire inför parlamentet i december.

”Låt oss vara stolta över vår ekonomiska politik, jobben vi har skapat, investeringar som återhämtar sig, Frankrikes attraktionskraft.”

Skulle bli den förste sedan Chirac

Strategin att gå till val på ekonomi har visat sig vara mycket effektiv förr, med det kanske mest kända exemplet från USA där Bill Clinton vann presidentvalet 1992 med kampanjen ”det är ekonomin, dumbom!” (It’s the economy, stupid!).

ANNONS
ANNONS

Det återstår att se om Macron väljer den strategin – men tack vare en stark ekonomi har han chansen att bli återvald som president i Frankrike, något som varit en omöjlighet för hans senaste företrädare. Skulle Emmanuel Macron lyckas att bli återvald vore han den första presidenten i Frankrike att lyckas med det sedan Jacques Chriac för 20 år sedan.

Läs gärna Bloombergs reportage inför det franska presidentvalet.

Läs även: Frankrike kräver av EU: ”Klassa kärnkraft som grön energi” [Dagens PS]