Om Kinas myndigheter inte lyckas stabilisera fastighetsmarknaden riskerar det att leda till ett ras på 20 procent på aktiemarknaden, befarar Morgan Stanleys analytiker.

ANNONS

Det är Morgan Stanleys analytiker som målar upp scenariot att kinesiska aktier kan störtdyka om myndigheterna misslyckas med att skapa finansiering och andra stödåtgärder för att stabilisera den hårt pressade och skuldtyngda fastighetsmarknaden, rapporterar CNBC.

En sådan utveckling skulle även, enligt experterna, få Kinas BNP att sakta ner och leda till kraftigt stigande arbetslöshet.

Däremot tror analytikerna att spridningseffekterna på övriga delar av Kinas ekonomi går att hantera.

Enligt CNBC har Shanghais kompositindex i år fallit med över 12 procent, samtidigt som flera ekonomer uppges ha sänkt sina tillväxtprognoser för Kina.

Det är nedgången i fastighetssektorn som tynger Kinas BNP, som från officiellt håll i landet väntas stiga 5,5 procent i år men där mer dystra prognoser gör gällande att tillväxten i ekonomin landar på knappt 3 procent.

Morgan Stanleys analytiker räknar med, enligt CNBC, att landets regering ingriper snabbt för att rädda den svårt ansatta fastighetsbranschen.

Om inte är prognosen från den amerikanska bankjättens analytiker att Kinas aktieindex kan rasa med ytterligare 20 procent från nuvarande nivåer de kommande tolv månaderna.

Börsraset riskerar att bli större än så på sikt om problemen i landets fastighetssektor kvarstår, heter det.

Där till visar Morgan Stanleys stresstest, enligt den amerikanska nyhetskanalen, att Kinas BNP kan sakta in med en snitt-tillväxt på blygsamma 2 procent under nästa år.

ANNONS
ANNONS

I värstascenariot kan över elva miljoner människor i Kina förlora sina jobb.

Hittills har Kina inte kommunicerat offentligt att något räddningspaket till stöd för fastighetssektorn är på gång.

Läs även: Allt fler svenska företag fimpar Kina [Dagens PS]