Dagens PS

Mario Draghi öppnar för att stanna vid makten

Mario Draghi
Stödet för Italiens premiärminister Mario Draghi är inte vad det har varit, vilket föranleder nytt politiskt kaos i Italien. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelade förra veckan att han kan tänkas avgå då han inte längre upplever stöd från partierna i regeringen. Men i ett tal till senaten som han höll i dag meddelade han att han kan sitta kvar under vissa förutsättningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under pandemin valde ett brokigt italienskt parlament Mario Draghi till att leda Italiens regering genom svåra tider. Alla partier utom ett slöt upp i en splittrad koalition för att föra landet genom krisen.

Under onsdagen höll premiärminister Mario Draghi ett tal till den italienska senaten där har menade att den splittrade koalitionen kan byggas upp, vilket lugnar de som oroat sig över att han skulle avgå och riskera att utsätta landet för politiskt kaos.

Draghis avgång oroar marknaderna

Förra veckan sa Mario Draghi att han tänkt avgå då han inte längre har partiernas stöd, särskilt inte från Femstjärne-rörelsen. Ytterligare partier har uttryckt att de är redo att lämna koalitionen vilket komplicerat det hela mer.

Oron över det parlamentariska läget i Italien har synts på marknaderna. Börsen och italienska obligationer har sjunkit kraftigt i oro inför det förestående politiska kaoset.

Löften från Mario Draghi

Att återbygga koalitionen kommer att kräva mod, altruism och tillförlitlighet, sa Mario Darghi i sitt tal – vilket signalerar att han är redo att fortsätta regera om har får förnyat förtroende från partierna som hans regering är beroende av.

Han nämner också att det är extra viktigt med ett brett parlamentariskt stöd för en premiärminister som aldrig mött väljarna, som han själv.

ANNONS

Under sitt tal lyfte Draghi även några nyckelfrågor inför senaten, däribland att han lovar att fortsätta sitt stöd till Ukraina och att satsa på energiförsörjning som inte är beroende av Ryssland.

Flera av Draghis stödpartiet har uttryckt oro för att deras hjärtefrågor kommer att hamna i skymundan om man fortsätter att stödja Draghi – något som borgar för att den politiska krisen i Italien fortfarande inte är löst.

Läs mer: Draghi sets conditions for staying in government

Läs även: Kandidaterna som kan ersätta Boris Johnson

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS