Nu är det ”världens drag i Sverige”, skriver Di om Statistiska centralbyråns BNP-indikator med uppmaningen: Passa på att njuta så länge det varar!

ANNONS

Dagens PS berättade i går om den svenska tillväxten som enligt SCB:s preliminära statistik visade att aktiviteten i ekonomin var 10,2 procent högre i maj i år än i maj 2020 – när pandemin var som värst.

Henrik Mitelman på Di är euforisk över BNP-indikatorn och konstaterar att tillväxten i ekonomin ”är strålande, även om den är pandemidopad”.

Det svenskarna kan se fram mot nu, skriver han i analysen, är ”en högkonjunktur med gratis pengar – en farlig men välsmakande cocktail”.

Han konstaterar också, apropå BNP-siffran, att den indikerar att det är ”världens drag i Sverige”.

Spår stark återhämning i ekonomin

Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på Statistiska centralbyrån, kommenterade BNP-indikatorn så här i går:

”Efter starka mars och svaga april som båda i stor utsträckning drevs av effekterna från en skatteförändring på nyregistrerade motorfordon 1 april var utvecklingen i maj mer i linje med det vi sett tidigare månader”.

Henrik Mitelman på Dagens Industri ser en kraftfull, svensk återhämtning i ekonomin framför sig.

Han hänvisar till inköpschefsindex och orderingången i industrin.

ANNONS
ANNONS

”I Sverige rapporteras orderingången vara 33 procent högre i maj i år än förra året. Jämfört med föregående månad steg den med 6 procent. Bäst drag är det i fordonsindustrin som ökade med hela 19 procent, vilket bådar gott för många stora svenska verkstadsbolag som direkt eller indirekt lever av just denna sektor”, skriver Mitelman.

Läget i dag är inte som det kunde varit, just nu har Riksbanken bara inflationsmålet för ögonen, därför är det heller ingen räntehöjning att vänta, konstaterar Di-skribenten och menar att både aktiesparare och bostadsägare har anledning att vara glada över ”att vi alla får betalt för att låna när den reala räntan, det vill säga ränta minus inflation, är negativ”.

Passa på att njuta så länge det varar, manar han.