Det kan ta åratal för Ukraina att gå med i EU

Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022
Ukraina EU
Ukrainsk flagga med EU-loggan infälld, från Euromaidan-protesterna 2014. (Foto: Sergei Poliakov/AP/TT)

Ukraina vill gå med i EU, men det är en process som kan ta väldigt lång tid – regler är ju regler är budskapet från Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj signerade den 28 februari Ukrainas officiella ansökan att gå med i den Europeiska Unionen. Han bad också om ett “snabbspår”, samtidigt som Kyiv anfölls av ryska trupper och det fortfarande var oklart om Ukraina skulle kunna försvara huvudstaden.

Försvaret av Kyiv kan konstateras ha fungerat väl en dryg månad senare, men något snabbspår in i EU har Zelenskyj inte fått. Unionen har inte gjort sig känd för att arbeta snabbt eller skala ner byråkratin – när Ukraina 2013 förhandlade ett “samarbetsavtal” med EU var dokumentet på 2135 sidor med regler om det mesta, inklusive specifikationer om kvaliteten på pappret som ska användas i officiell korrespondens, skriver The Economist.

Ukraina vill ha åtagande från EU

Regler är regler, är budskapet från EU angående Ukrainas eventuella medlemskap. Dessa stipulerar att aspirantmedlemmar måste anta decennier av beslut från EU om allt från hur mat märks till hur banker regleras. Detta för att ens bli en kandidat för medlemskap, vilket Ukraina ännu inte är.

The Economist skriver att antagligen tror inte ens Volodomyr Zelenskyj på att Ukraina ska bli EU:s 28:e medlem omedelbart. Men Ukraina vill ha ett åtagande att om de genomför de nödvändiga reformerna under de kommande åren, kommer landet att tillåtas att bli medlem i EU-klubben. Samtidigt har massor av ukrainare dött både under Euromaidan-protesterna 2014 och kriget just nu för landets ambition att bli mer europeiskt och ta sig ur situationen där de är under Rysslands stövel.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Zelenskyj fortsätter ta upp frågan

Östeuropeiska länder som Polen, Tjeckien och Slovakien trycker på för ett sådant åtagande, men för att EU ska kunna släppa in ytterligare en medlem krävs godkännande av samtliga 27 nationella parlament. Begränsat stöd från länder som Nederländerna, Danmark och Frankrike gör att EU just nu sagt att de ska “stödja Ukraina i att fortsätta sin europeiska väg” – något The Economist kallar för “diplomatiskt tal för absolut ingenting”.

Europeiska ledare som Frankrikes president Emmanuel Macron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte vill göra gällande att det är viktigare att ge Ukraina stöd här och nu än inleda långsiktiga processer. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj verkar dock inte hålla med – tidningen poängterar att det är minst sagt en man som har rätt mycket på gång just nu, men ändå återkommer han om och om igen till frågan om EU-medlemskap för sitt land.

Läs även: EU-medlemskap för Ukraina diskuteras ”kommande dagarna”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS