Joe Biden klargör att det nu blir sanktioner riktade mot ryska banker och individer som svar på att Vladimir Putin har gett klartecken till att skicka ”fredsbevarande styrkor” till Ukraina.

ANNONS

Under tisdagen stod det klart att Putin skickar in trupper över gränsen till Ukraina som ska verka ”fredsbevarande” inom de ryska separatisternas områden, som Dagens PS berättade.

Det har fått Joe Biden att sätta hårt mot hårt och han inför nu sanktioner mot den ryska banken VEB och dess militärbank PSB, samt mot en handfull mäktiga individer, skriver CNBC.

Sanktioner mot ryska regeringen

Sanktioner kommer även hindra Ryssland att finansiera sin statsskuld från väst.

”Det betyder att vi har stängt av Rysslands regering från västerländsk finansiering,” sa Biden i ett uttalande från Vita huset på tisdagen vilket i parktiken betyder att USA stänger av Rysslands regering från de europeiska och amerikanska marknaderna.

Biden kallar Putins senaste drag för ett ”brott mot internationell lag”.

ANNONS
ANNONS

Det amerikanska finansdepartementet namngav fem personer som det beskrev som ”mäktiga ryssar i Putins inre krets” som alltså får sanktioner direkt riktade mot sig, skriver BBC.

Oljepriset skjuter i höjden

Med eskaleringen skjuter oljepriset i höjden, något som Biden samtidigt försöker tona ner.

”Att försvara friheten kommer att ha kostnader för oss också, här hemma”, sa Biden enligt CNBC, men uppgav samtidigt att USA försöker stabilisera priserna genom samarbete med de andra oljeproducerande länderna.

”Jag vill begränsa smärttröskeln som det amerikanska folket känner vid bensinpumpen. Det här är avgörande för mig”, uppgav den amerikanske presidenten.

Samtidigt som konflikten fortgår kommer USA stötta Ukraina men inte använda våld mot Ryssland.

ANNONS
ANNONS

”Låt mig vara tydlig: Detta är helt defensiva rörelser från vår sida. Vi har inga intentioner att slåss mot Ryssland”, sa Biden vidare, enligt Svenska Dagbladet.

”Vi vill dock sända ett otvetydigt budskap, att USA tillsammans med våra allierade kommer att försvara varje tum av Natos territorium och hålla de åtaganden som vi gjort till Nato.”

Läs även: Kryptovalutorna rasar på krigshot i Ukraina [Dagens PS]