Livet som före detta president förpliktigar. Det kan framförallt resultera i en och annan felsägning. Något som visade sig när USA:s förre president George W. Bush vid ett framträdande i Dallas under onsdagen råkade blanda ihop Irak med Ukraina, rapporterar Reuters. 

ANNONS

Det var vid ett framträdande i Dallas under onsdagen som USA:s förre president George W. Bush beskrev invasionen av Irak som ”brutal” och ”omotiverad”, vilket möjligen fick en och annan åhörare att höja på ögonbrynen. Särskilt eftersom den forne presidentens tal egentligen behandlade den ryska invasionen av Ukraina och bristerna i Rysslands politiska system.

Invaderade Irak

Bush oförmåga att skilja på äpplen och päron förde troligen också tankarna tillbaka till 2003, då USA under ledning av den nu pensionerade ex-presidenten invaderade just Irak i jakten på massförstörelsevapen.

En utdragen konflikt som tog hundratusentals människoliv och fördrev många fler.

”Resultatet är en frånvaro av kontroller och balanser i Ryssland, och beslutet av en man att inleda en helt omotiverad och brutal invasion av Irak,” sade Bush enligt Reuters.

Han skakade sedan på huvudet och korrigerade sig själv:
”Jag menar, av Ukraina.”

Viral blunder

En episk felsägning som ledde till att publiken brast ut i skratt och Bush kommentar blev viral på sociala medier. Bara på Twitter genererade videoklippet på talet i tre miljoner visningar.

Bush själv skyllde skämtsamt blundern på sin ålder och fortsatte sedan sitt tal genom att likna Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy vid Winston Churchill. Han passade även på att fördöma Rysslands president Vladimir Putin. Denna gång utan att sväva på målet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Putin trött på Trump: ”Måste alltid förklara saker för honom” [Dagens PS]

Läs även: Så kan Putin reagera på Sverige och Finland i Nato [Dagens PS]