Dagens PS

Budgetkravet: M vill skaka hand, S "stänger inte dörren"

Elisabeth Svantesson (M) vill skaka hand med Mikael Damberg (S). (Bild TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Moderaterna efterlyser en tydlig överenskommelse med Socialdemokraterna kring budgeten, skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Finansminister Mikael Damberg (S) svarar att partiet “inte stänger dörren”, skriver Aftonbladet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att tala i metaforer är ett uppskattat grepp inom all förhandling. Det är även en väl beprövad metod inom politiken som lämpar sig utmärkt vid de tillfällen då man inte vill säga för mycket.

En dörr som inte är stängd, behöver till exempel inte heller vara vidöppen. Om och hur mycket Socialdemokraterna är beredda att glänta på dörren till Moderaterna återstår av det skälet att se.

Vill skaka hand om budget

Klart är att Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar efterlyser “ett tydligt handslag” mellan henne och finansminister Mikael Damberg (S) om han ska erhålla säkrat stöd för de budgetar Socialdemokraterna vill lägga fram, skriver Aftonbladet. 

Inte minst om Sveriges blivande statsminister vill ha jobbet, menar Svantesson.

Bakgrunden är de synpunkter på budgetprocessen som Moderaterna lämnat till regeringen. Det var i juni i år som regeringen tillkännagav att de ämnar tillsätta en kommitté vars uppgift är att se över arbetet med budgeten. En segdragen process som Moderaterna vill vara med och tycka till om redan nu och säkerställa via en överenskommelse. Därav det efterfrågade handslaget och dörren som inte är stängd.

“Stänger inte dörren”

Enligt finansminister Mikael Damberg (S) utesluter man nämligen inte ett samarbete med Moderaterna framöver, skriver Aftonbladet. Att nästa regering behöver säkerställa ett stöd för såväl ekonomipolitik som budget sticker han inte heller under stol med, eftersom det “inte går att regera Sverige utan budgetstöd”.

ANNONS

Exakt hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerparitet och Vänsterpartiet ska lyckas enas om en budget kan Damberg dock inte lämna några besked om. Särskilt eftersom det i nuläget är ovisst vilka partier som kan komma på fråga, om partiet bildar regering på nytt efter valet.

Att öppenheten finns att förhandla med flera partier, inklusive Moderaterna står däremot klart. I väntan på valresultatet är dörren således inte stängd.

Läs även: Finansministern: ”Företag får passa sig”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS