Britter skippar måltider när inflationen får matprishöjningarna att skena, visar en färsk undersökning. Den visar att fyra av fem britter är oroliga över prishöjningarna och ha råd att leva den närmaste tiden.

ANNONS

Allt fler britter får det tunnare i plånboken visar en ny undersökning som släpptes på tisdagen, skriver CNBC.

Matprishöjningar oroar britter

Där blev 2 000 britter intervjuade av Ipsos och Sky News och 89 procent uppgav att de oroade sig över hur levnadskostnaderna kommer påverka Storbritannien under de närmaste sex månaderna, medan 83 procent sa att de var oroade över sina personliga omständigheter.

De med lägre löner var i genomsnitt mer oroade för att klara ekonomin än de med högre löner. Undersökningen kommer efter att Bank of Englands guvernör Andrew Bailey har pekat på en kommande ”apokalyptisk” livsmedelskris.

Han pekar på att stigande priser och problem med matbrist som ett resultat av kriget i Ukraina är ett verkligt bekymmer för Storbritannien och många andra delar av världen.

”Det finns mycket osäkerhet kring den här situationen,” uppgav Bailey.

ANNONS
ANNONS

Den brittiska inflationen nådde 7 procent förra månaden genom stigande energikostnader, medan inflationen för dagligvaruhandeln nådde 5,9 procent, den högsta nivån sedan december 2011.

Kan stiga ytterligare

Matpriserna kan stiga ytterligare mot slutet av året varnar den brittiska återförsäljaren Marks & Spencer.

”Det skulle inte vara förvånande om matprisinflationen under loppet av året går mot 8 till 10 procent,” sa Marks & Spencers Archie Norman.

”En del har redan gått igenom men det kommer fortfarande en hel del.”

Branschveteranen John Rich håller med, utsikterna för resten av 2022 är inte särskilt lovande.

”Jag har aldrig sett något liknande”, säger han beskriver läget:

ANNONS
ANNONS

”Vi har covid, vi har ett krig, vi har Kinas covidnollpolicy – som har gjort frakt nästan omöjlig – och vi har klimatförändringar. Allt detta har, ärligt talat, förvärrats till ett icke-funktionellt globalt försörjningskedjesystem.”

Mitt i allt så har Indien beslutat att man inte exporterar sin vete, samtidigt som Indonesien håller hårt i sin palmolja – en nyckelkomponent i många livsmedelsprodukter.

Läs även: FN till Putin: “Öppna hamnarna om du har ett hjärta” [Dagens PS]