Dagens PS

Boris Johnson får böter för partygate - slutfestat

Johnson
Boris Johnson får böter för festandet som tog plats under lockdown 2020. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022

Det kostar att festa, det fick den brittiske premiärministern Boris Johnsson erfara idag när han tillsammans med sin finansminister Rishi Sunak mottog böter för att ha brutit mot pandemireglerna under lockdown 2020, skriver The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under sin födelsedag i juni 2020 som Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson hade den omtalade festen på Downing Street, som numera går under benämningen “partygate”. Ett tilltag som nu genererat i böter på mellan 20-50 pund för honom och Rishi Sunak, skriver The Guardian.

Detta eftersom festen bröt mot de pandemi och nödlagar som de själva satt upp i ett försök att skydda landet från covid-19. Nu höjs röster om att både Boris Johnson och Rishi Sunak bör avgå, eftersom festandet ställer Boris Johnsons ärlighet och integritet i ett nytt ljus.

Boris Johnson bör avgå

Ett antal konservativa parlamentsledamöter har sedan tidigare sagt att en gräns skulle överskridas om man tillåter en premiärminister att sitta kvar sedan det visat sig att denne brutit mot lagen, skriver The Guardian. 

Ett trettiotal parlamentsledamöter ska även ha lämnat in ett misstroendebrev till Boris Johnson. En åtgärd som kräver att totalt 54 ledamöter röstar för premiärministerns avgång. Vissa ska dock ha backat från idén mot bakgrund av det pågående kriget och Rysslands invasion av Ukraina, med motiveringen att det helt enkelt inte är läge att byta ledare just nu.

Att böterna nu offentliggjorts kan sannolikt föranleda nya spekulationer om Boris Johnsons ledarskap, skriver The Guardian. 

Om Johnson och Sunak har för avsikt att betala böterna direkt eller bestrida dem framgår inte. Om de skulle välja att göra det skulle ärendet sannolikt hanteras i en domstol, bakom lyckta dörrar, skriver The Guardian.

Läs även: Nu kan svenska företag söka Brexit-stöd

ANNONS

Läs även: Kärnkraft i centrum när Storbritannien släpper ny strategi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS