I morgon, tisdag, lämnar Riksbanken nytt räntebesked och vissa bedömare tror att det kan komma en signal om en räntehöjning längre fram.

ANNONS

Det här skriver TT på SvD.se men förklarar att en enig analytikerkår i en Reutersenkät räknar med att styrräntan lämnas kvar på noll i samband med morgondagens räntebesked.

Bedömarna utgår också från att Riksbankens fortsätter med sina stimulanser och stödköp av obligationer.

”Jag tror inte de har någon brådska att dra tillbaka stödet”, säger Peder Beck-Friis, kapitalförvaltare i London på amerikanska Pimco, till TT som uppger att spekulationerna går om att Riksbanken kan komma att strama åt på andra sätt.

Där tror vissa bedömare, enligt nyhetsbyrån, att Riksbanken redan under nästa år minskar sin enorma obligationsportfölj.

Nordeas expert: Kan komma signal om räntehöjning

En del bedömare tror även att Riksbanken kan skicka ut en signal om en kommande räntehöjning, bland andra Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror att Riksbanken vill ”signalera att det finns räntehöjningar där borta”.

Detta sade Isaksson i samband med att de höga inflationssiffrorna för augusti presenterades förra veckan.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, är ”tveksam” till att signaler om en räntehöjning kan komma inom ramen för nuvarande räntebana.

Om styrräntan höjs och hamnar på plus är det i så falla första gången på tio år som en svensk styrränta är på plus, uppger TT i artikeln.

KPIF-inflationen för augusti kom in på 2,4 procent. vilket kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt uppges den så kallade kärninflationen bara vara 1,4 procent, rensat för energipriser och inflationsförväntningarna ligger fortfarande under inflationsmålet, framgår det.

Läs även: Högre inflation än väntat i augusti [Dagens PS]