Återhämtningen i USA är unik och saknar motstycke i historien enligt bedömare, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Enligt tidningen är återhämtningen i USA unik och saknar motstycke i historien, och bakgrunden uppges vara att konsumenter såväl som företag varit angelägna om att hålla hårt i sina pengar under pandemin, samtidigt som landet överösts i ekonomiska stimulansåtgärder.

Bland de amerikanska företagen finns det enligt WSJ en medveten och stark vilja att ställa om för att så snabbt som möjligt komma ur svackan som pandemin medfört.

Finanskrisen slog hårdare

Skadorna som företagen åsamkats under den nuvarande pandemikrisen är heller inte lika omfattande som under finanskrisen 2007-2009, enligt WSJ.

Där till dyker nya företag upp i USA i en takt som aldrig tidigare skådats.

Förutom att det även ljusnar på den amerikanska arbetsmarknaden är de amerikanska hushållens skuldsättning på den lägsta nivån sedan 1980, framgår det.

ANNONS
ANNONS

De positiva makronyheterna avlöser varandra i WSJ, som även berättar att många bedömare i likhet med USA:s centralbank Federal Reserve räknar med att den inflationsoro som just nu präglar marknaden bara är tillfällig.

”Aldrig upplevt något liknande”

Det ska sägas att alla experter inte är överens om det, en del hävdar att inflationen blir mer långvarig.

Men sammantaget sveper nu positiva vindar över USA, om man får tro Wall Street Journal.

”Vi har aldrig upplevt något liknande – en kollaps och sedan en explosionsartad uppyckning”, säger Allen Sinai, global ekonom och strateg på Decision Economics, Inc.

Och tillägger i WSJ:
”Det finns ingen historisk parallell till detta.”

När pandemin bröt ut för drygt ett år sedan befarade ekonomer och politiker att det skulle ta åratal för USA att återhämta sig, men det skräckscanriot kommer nu på skam.

ANNONS
ANNONS

Tvärtom går den amerikanska ekonomin nu på högvarv.

Läs hela WSJ-artikeln.

Läs även: Goldman Sachs-analys: Därför fortsätter börsen upp [DagensPS.se] »