Dagens PS

Argentinas inflation 99 procent – och ökar

Argentinas inflation
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Konsumentpriserna i Argentina har stigit 98,8 procent på ett år. Ett ännu större problem är att inflationstakten nu ökat två månader i rad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På ett år – från januari 2022 till januari 2023 – har konsumentpriserna i Argentina stigit till det dubbla, en ökning på 98,8 procent för att vara exakt.

Från december 2022 till januari 2023 steg dessutom priserna med 6 procent, vilket var den andra månaden i rad då inflationstakten i landet ökat, skriver Bloomberg.

Ineffektiva åtgärder

Regeringen har försökt bekämpa inflationen med priskontroller vilka visat sig vara ineffektiva.

Priserna för livsmedel låg högre än den genomsnittliga prisökningstakten liksom bland annat kostnaderna för boende och kommunikationer.

Argentina har därmed en inflation som tillhör världens högsta och president Alberto Fernandez och hans vänsterregering för en så här långt resultatlös kamp för att bygga en trovärdig ekonomisk plan.

ANNONS

Senaste nytt

Blandar och ger

Fernandez strategi för att hålla tillbaka inflationen – en blandning av prisstopp, valutakontroller, multipla växelkurser och höga lånekostnader – har inte lyckats hålla tillbaka ökningen i levnadskostnader.

ANNONS

Ekonomer tror inte heller att det kommer att lyckas framöver. Prognosen för inflationen det närmaste året landar på 98 procent.

“Runt 100 procent i år”

Det är en uppfattning som Bloomberg Economics delar.

“Inflationen är fortfarande het och utbredd, och nuvarande politiska åtgärder – låga realräntor, priskontroller och en övervärderad valuta – fungerar inte för att tämja pristrycket. Vi väntar oss att inflationen kommer att ligga runt 100 % under större delen av året”, säger Adriana Dupita som följer ekonomin i Brasilien och Argentina.

Läs även: Varför föder ryska kvinnor barn i Argentina?  

Läs även:

Vad är hyperinflation?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS