Dagens PS

12 ryskägda lyxyachter kvarhållna i Nederländerna

Lyxyacht
Yachten Tango tillhör Viktor Vekselberg som ingår i Putins inre krets. (Bild: Boat International)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Nederländska myndigheter har beslutat att kvarhålla 12 superyachter som just nu byggs åt förmögna ryssar. Båtarna kommer inte lämna varven förrän det är fastställt att ägarna inte omfattas av sanktioner från EU, USA eller Storbritannien, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nederländerna kvarhåller ett dussin superyachter under konstruktion för rika ryssar tills ägarna kan verifieras och avskrivas från sanktionslistorna. Det uppger utrikesminister Wopke Hoekstra i ett brev till det holländska parlamentet, skriver Robb Report.

“Situationen är för tillfället den att det på fem varv finns 12 yachter under uppbyggnad för så kallade ryska ultimata verkliga ägare”, skriver Hoekstra och understryker att fartygen inte bör levereras.

Nära allierade

Beslutet följer måndagens beslag av den 254 långa yachten Tango i Spanien. Ett fartyg tillhörande Viktor Vekselberg, nära allierad till Rysslands president Vladimir Putin. Här beslagtogs också Crescent som enligt en poliskälla har kopplingar till Igor Sechin, vd för den ryska oljejätten Rosneft, skriver Robb Report.

Sedan tidigare har man även beslagtagit en annan av Sechins yachter, Amore Vero.

Flera lyxyachter i beslag

Bland de yachter som gått samma öde till mötes återfinns den 192 fot långa Phi, som beslagtogs i London strax innan avfärd av brittiska myndigheter, skriver Robb Report. 

Den 236 fot långa lyxyachten Axioma beslagstogs i sin tur I Gibraltar och ägs enligt uppgift av Dmitry Pumpyansky, ordförande för TMK, Rysslands största stål- och rörtillverkare, ny på EUs sanktionslista.

ANNONS

Drabbar maritima sektorn

Att som Nederländerna nu gå in och avbryta konstruktionen av ett antal båtbeställningar kan komma att skapa ringar på vattnet inom den maritima sektorn då närmare 85 miljarder dollar i ryska tillgångar är baserade i Nederländerna, varav 50 miljarder dollar tillhör ryssarna på sanktionslistan.

Som tillägg till det ska 10 procent av de yachter på mer än 100 fot som för närvarande står under byggnation ha ryska ägare, skriver Robb Report.

Läs även: Roman Abramovitj tros äga fem superyachter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS